Hans Vestberg, Ericssons vd. Foto: Scanpix

Vinstras för Ericsson

Uppdaterad
Publicerad

Ericsson redovisar en vinst före skatt på 1,8 miljarder kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 4,6 miljarder kronor motsvarande period 2011.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 2,5 miljarder kronor, enligt en sammanställning av Reuters. Nu blev alltså vinsten istället på 1,8 miljarder.

Framförallt beror vinstminskningen på en trög marknad i Ryssland och Kina. Försäljningen inom affärsområdet Networks gick bland annat sämre.

Delårsrapporter juni 2012

-I Kina säljer man fortfarande 2G, och det går ner. Kina är fortfarande problematiskt. Men det är fortsatt en enorm marknad med underliggande efterfrågan, säger Ericssons vd Hans Vestberg till TT.

Även lönsamheten, mätt som bruttomarginalen blev sämre än vad analytikerna hade räknat med. Orsaken är den fortsatta mixen av försäljningen av hårdvara och utrullning av nya nät. Även moderniseringen av nät i Europa påverkar.

-Men det kommer gradvis att avta i slutet av det här året. Och då kommer pressen på marginalerna att minska, säger Norrman.

Kassaflödet var svagt, vilket hänger ihop med mycket projekt och sena betalningar.

Omsättningen uppgick till 55,3 miljarder kronor, jämfört med 54,8 miljarder kronor ett år tidigare.

Rörelseresultatet, exklusive resultatandelar från samriskbolag, var 3,3 miljarder kronor, jämfört med 5,0 miljarder kronor motsvarande period i fjol. Här låg analytikernas förväntningar på 3,5 miljarder kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Delårsrapporter juni 2012

Mer i ämnet