Foto: TT

Uppgifter: Byggnads backar om lönekrav

Uppdaterad
Publicerad

Byggnads backar om sina lönekrav i förhandlingarna och kräver att andra frågor måste upp på förhandlingsbordet, uppger Dagens Industri. Men fackbasen Johan Lindholm vill inte kommentera lönenivåer för SVT Nyheter.

Byggnads accepterar det så kallade ”märket”, normen på 2,2 procent eller 590 kronor som LO och Svenskt Näringsliv rekommenderat, säger ordförande Johan Lindholm enligt DI som citerar nyhetsbyrån Direkt.

Träffades i dag

Till SVT Nyheter vill Byggnadsordföranden dock inte kommentera lönenivåer. Lindholm säger att man hela tiden velat betona andra frågor i avtalsrörelsen än löner och lönesystem.

Avtalsrörelsen 2016

Parterna har träffats i dag igen, men Lindholm vill heller inte säga något om innehållet i förhandliingarna.

– Det är inte färdigt än, vi får väl se var vi landar.

I morgon kommer parterna troligen att träffas igen, säger han.

Finns plats för satsningar

I en intervju med SVT:s Rapport den 4 april sade Lindholm på en fråga vad han anser om ”märket” på 2,2 procent att han helst sett att man hamnat runt 3 procent.

Enligt Lindholm finns det plats för den satsning på lågavlönade som Byggnads krävt inom ramen för normen som parterna tidigare kommit överens om, skriver DI.

I stället handlar byggstrejken om att arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier inte har velat diskutera frågor om ordning och reda på arbetsplatserna med ett utvecklat huvudentreprenörsansvar, att få in fler kvinnor och nyanlända i byggbranschen samt att få fler lärlingsplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avtalsrörelsen 2016

Mer i ämnet