Avdraget för privat pensionssparande kommer troligtvis att försvinna, vilket påverkar två miljoner svenskar. Foto: TT

Efter regeringens förslag – populär sparform slopas

Uppdaterad
Publicerad

Runt två miljoner svenskar gör i dag avdrag för privat pensionssparande. Men det är en sparform som troligtvis kommer att försvinna. Regeringen vill slopa avdraget – men trots att inget beslut fattats ännu så har vissa bolag redan stoppat nyteckningen av privata pensionsförsäkringar.

Att det är bra att ha ett privat pensionssparande är de flesta överens om. Men hur man ska spara är inte lika klart. För sedan regeringen i våras la fram ett förslag om ta bort avdragsrätten för privat pensionssparande får man som sparare nu olika besked kring hur man ska tänka.

På Handelsbanken fortsätter man med samma råd som innan regeringens förslag, på Swedbank rekommenderas kunderna att inte teckna någon ny pensionsförsäkring och på Folksam har man sedan 1 maj helt stoppat nyteckningen av privata pensionsförsäkringar.

Inte långsiktigt fördelaktigt

– Vi är ett kundägt företag och det innebär att vi bara vill rekommendera våra kunder det som är långsiktigt fördelaktigt för dem och nu kommer det här avdraget att försvinna och då kan vi inte rekommendera den här produkten. Om både regering och opposition säger samma sak kring avdraget så kommer detta att ske, säger Folksams vd Jens Henriksson.

Menar du att andra banker och försäkringsbolag inte tänker på sina kunder?

– Nej, jag tänker inte recensera andra utan kan bara säga att vi som kundägt företag inte kan rekommendera den här produkten som ett långsiktigt månadsvis sparande, säger Henriksson.   

Försvinner 2016

Enligt förslaget ska avdraget först sänkas från dagens 12.000 kronor per år till 2.400 kronor under nästa år och sedan försvinna helt 2016. För den som idag har en pensionsförsäkring kommer det inte att innebära något för de pengar som redan betalats in till försäkringen, säger Jens Henriksson: 

– De pengar man har betalat in fortsätter att förräntas i vår förvaltning och sedan kommer de att betalas ut som pension.

Två miljoner avdrag

I dag gör ungefär två miljoner svenskar avdrag för privat pensionssparande, en sparform där avkastningsskatten också är lägre än för andra typer av sparande. Och när avdraget nu sannolikt försvinner så försvinner också en morot för att spara för framtiden.

– Om jag fick önska mig någonting från de som styr landet så skulle jag önska att den som spar långsiktigt också fortsättningsvis ska få en lägre avkastningsskatt. Det tror jag skulle vara bra för de som faktiskt sparar långsiktigt, säger Folksams vd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.