Expertens bästa tips inför pensionen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu får den som tänkt starta ett privat pensionssparande olika råd beroende på vilken bank eller vilket försäkringsbolag man vänder sig till. Annika Creutzer, oberoende expert på privatekonomi, ger några tips kring hur du som sparare kan tänka.

Om jag vill börja pensionsspara i dag – hur ska jag då tänka?

– Du måste först och främst själv ta reda på om du behöver pensionsspara. I stället för att bara öppna det orangea kuvertet och se vad du får i allmän pension – gå in på minpension.se och se vad du totalt sett kan förvänta dig i pension – sen kan du fundera på hur du vill spara. Tjänstepension är det absolut viktigaste penisonssparandet i dag och det är ju de pengar som arbetsgivaren betalar in om du har en anställning. Så du bör alltså kolla om du har tjänstepension innan du funderar på privat pensionssparande.

Vad är den bästa investering jag kan göra inför pensionen?  

– Det finns inte ett svar på den frågan utan det varierar, men det som är bra för många är att inte vara allt för högt belånad när man går i pension. Därför ska du kanske i första hand amortera på bolånet eller göra dig av med dyra konsumtionslån. Och om du bestämmer dig för att du vill spara kanske du ska titta på en annan sparform än just avdragsgillt pensionssparande, och det här måste du sätta dig in i själv för bankerna har tjänat mycket pengar på pensionsförsäkringar som många har tagit utan att behöva, så du kan inte bara gå efter vad banken eller försäkringsbolaget säger.

Om jag redan har en privat pensionsförsäkring, ska jag då fortsätta att betala in premie även om avdraget inte finns kvar?

– Nej, det ska du absolut inte göra för då får du betala dubbel skatt på pengarna. Det som händer när du slutar betala in är att de redan inbetalade pengarna hamnar i något som kallas fribrev, det vill säga pengarna ligger kvar och växer i de placeringar du har valt och den dag du vill ha ut dem så får du ut dem.

Innebär det att de kommer att ligga kvar på samma ställe tills jag går i pension?

– Nej, du har antagligen möjlighet att flytta dem, det gäller särskillt för försäkringar som är tagna efter 2006 och sedan kommer det nu nya regler för flytträtt, och vi väntar på det förslaget, men tanken är att är man missnöjd så ska man kunna flytta till ett annat bolag för en ”rimlig kostnad” men just nu diskuteras vad denna kostnad ska vara.

Hur sparar du själv?

– Jag har, i mitt bolag, gett mig själv en tjänstepension som liknar den man har om man har kollektivavtal. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.