Annika Creutzer, oberoende expert på privatekonomi. Foto: Johan Engman/TT

”En sparform som missgynnat låginkomsttagarna”

Uppdaterad
Publicerad

Det avdragsgilla pensionssparandet har inte varit gynnsamt för de sparare som tjänar minst. Det säger en av Sveriges främsta experter på privatekonomi.

Flera bedömare ser det som troligt att avdraget för privat pensionssparande kommer att försvinna – och att pensionsförsäkringarna kommer försvinna med avdraget. Och det är ett avdrag som inte alla kommer att sakna.

– Det har varit till stor nackdel för många låginkomsttagare. Man har lockats att spara för att man vill ha skatteavdraget men man har kanske inte insett att skatten läggs på inkomsten när pensionen betalas ut och att det därmed kan ge sämre bostadstillägg och annat, säger Annika Creutzer, oberoende expert på privatekonomi.

Höga förväntningar

Hon tror också att många sparare haft allt för höga förväntningar på vad en pensionsförsäkring faktiskt kan ge på ålderns höst.

– När de såldes för 20 år sedan stod det i broschyrerna att det kunde ge avkastning på 12-15 procent per år, men då hade vi en helt annan inflation. Tittar man på de siffrorna blir man nog väldigt besviken när pengarna i dag ska betalas ut.

Experten vill dock inte säga att spararna har blivit blåsta.

– Det är att ta i men jag tycker att spararna fått för lite information kring vad som sker vid utbetalningen. Och i de allra flesta fall är det inte lönsamt för de som bara betalar kommunal skatt. Det var väldigt lönsamt innan skattereformen i början på 90-talet men idag är det inte det, säger Annika Creutzer.

Ingen som fnissar

Men om det för många inte är lönsamt – är det då så att det fnissas i fikarum på banker och försäkringsbolag åt kunder som tecknar försäkringar som de inte ska ha?

– Nej, det tror jag inte, säger Folksams vd Jens Henriksson.

– Jag kan bara svara för oss, och vi är ett kundägt företag vilket innebär att vi alltid tänker på det bästa för kunden, säger Henriksson.

Han tycker dock att det finns problem med dagens avdrag.

– Man kan diskutera hur det slår fördelningspolitiskt men samtidigt kommer vi att få se en lägre allmän pension i framtiden och vi har gjort beräkningar som visar att den som var född 1938 fick 61 procent av sin slutlön i pension medan den som var född 1946 fick 49 procent av sin slutlön. Och om vi tittar ett antal år framåt så kommer vi ner emot 40 procent – så det finns ju ett behov av att spara, säger Jens Henriksson.

”Inte för alla”

Han säger att pensionsförsäkringar har varit en ganska bra produkt för många, men inte för alla.

– En av de två typerna av skattesubventioner i en pensionsförsäkring är ju möjligheten att skicka skatten från en tid i sitt liv till ena annan och eftersom vi inte vet hur skatten kan komma att bli så är det svårt att i dagsläget säga vilka som gynnas och inte gynnas.

I och med jobbskatteavdraget så har pensionsförsäkringarna blivit mindre och mindre lönsamma, men trots det tycker inte Folksams vd att produkten borde ha stoppats tidigare eftersom avkastningsskatten för pensionsförsäkringen är lägre än för exempelvis kapitalförsäkringar och investeringssparkonton.    

Saknar alternativ sparform

Annika Creutzer tycker att det är sunt att avdraget troligtvis kommer att försvinna men hon saknar samtidigt ett alternativ som framförallt riktar sig till låginkomsttagare.

– Vi tjänar ingenting på att få fler fattigpensionärer. I många länder är pensionärerna de stora socialbidragstagarna, så har vi det inte här i Norden och jag tycker inte heller att vi ska komma dit.       

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.