Foto: TT

Elnätsavgifterna rusar – Vattenfall höjer mest

Uppdaterad
Publicerad

Elnätsavgifterna har ökat kraftigt de senaste åren, och statliga Vattenfall är det företag som står för den största höjningen: 15 procent på bara ett år.

Per Lagerkvist köpte sin villa på Ekerö väster om Stockholm för sex år sedan. Den fasta avgiften han betalar för att få ut elen i vägguttaget – elnätsavgiften – har höjts sex gånger sedan dess. Från att den kostade drygt 9.000 kr per år till närmare 11.000, en höjning på 18 procent.

Svårt få koll på kostnaden

– Det största problemet är att du har absolut ingen koll på kostnaden framåt. Och det gäller ju alla kunder. Plötsligt aviseras bara att vi kommer att höja med x antal procent, säger Per Lagerkvist.

I snitt har elnätsavgiften ökat med 6 procent senaste året. Det är den kraftigaste ökningen under de senaste fem åren. Det visar en kartläggning av Nils Holgersson-gruppen, som består av Sveriges fem största bostadsaktörer.

Vattenfall värst

Och det är ett företag på elnätsmarknaden sticker ut i prishöjningen: statliga Vattenfall. De har höjt sin elnätsavgift med hela 15 procent senaste året.

– Anledningen är att vi ser ett kraftigt behov att höja investeringstakten i våra nät. Vi har bristande leveranskvalitet på många ställen, säger Eva Vitellsom är kund- och marknadschef på Vattenfall.

Enligt Nils Holgersson-gruppen, som kartlagt avgifterna, slår det hårt mot svenska hushåll.

– Det här drabbar miljontals konsumenter. Alla som har el hemma blir drabbas ju och det är mycket pengar vi talar om. Det är inte några kronor utan det är flera miljarder man plockar ut i onödan, säger Roland Jonsson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

Fortsatta höjningar?

Men Vattenfall försvarar de höjda avgifterna.

Måste vi börja vänja oss vid att det sker sådana här stora höjningar framöver?

– Jag tror att vi ska komma ihåg att elnätet är en viktig infrastruktur i samhället och att vi har stora investeringsbehov. Så vi kan inte se en sänkning på kort tid, säger Eva Vitel på Vattenfall

För villagägaren Per Lagerkvist kommer det att bli konsekvenser om elnätsavgiften fortsätter att höjas i samma takt.

– Det enda jag kan göra är att minska min elförbrukning, alternativt börja producera min egen el.

Är det ett alternativ?

– Ja kanske, på sikt.

Är du nyfiken på hur mycket elnätsavgifterna har ökat där du bor, kika här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.