Foto: TT

Finansmarknadministern: Det kommer nya förslag

Uppdaterad
Publicerad

Efter bakläxan på amorteringskraven vänder sig Finansinspektionen nu till regeringen för att få tydligare direktiv. Det fick man inte – åtminstone inte i dag.

– Vi har under flera år sett att hushållens skuldsättning ökat. Regeringen vill ha en stark amorteringskultur och kommer nu ta tag i frågan med full kraft, sade finansmarknadsminister Per Bolund vid dagens presskonferens.

Oppositionen kontaktad

Regeringen har bett Finansinspektionen att göra en fortsatt analys för att hitta andra metoder att minska svenskarnas skuldsättning. Under veckan har man också haft samråd med de borgerliga partierna och Vänsterpartiet om den nya situationen. Vad man kommit fram till under dessa kontakter ville ministern inte avslöja:

– Jag kan i dag inte inte svara på vilka förslag som kan bli aktuella. De som har nämnts har varit att förtydliga FI:s mandat, att riksdagen lagstiftar om amorteringskrav samt att ändra i ränteavdragen, säger Per Bolund

Exakt när regeringen återkommer i frågan kunde finansmarknadsministern inte heller berätta. Annat än att det kommer att ske skyndsamt.

Finansminister Magdalena Andersson har tidigare sagt att ränteavdragen kommer att vara kvar. Men enligt Bolund kan regeringen inte stå och se på medan hushållens skuldsättning ökar. Han tillägger att en förändring av ränteavdraget bara kan genomföras om det råder enighet över blockgränserna i riksdagen och att det planeras samtal med såväl Vänsterpartiet som den borgerliga Alliansens företrädare om frågan.

Inte redo diskutera ränteavdrag

Just nu verkar dock vare sig Moderaterna eller folkpartiet redo att diskutera ränteavdragen.

-Det går att lösa frågan om amorteringskrav ändå. Sedan noterar jag att Per Bolund (MP) återkommer till ränteavdragen gång på gång medan Magdalena Andersson (S) gång på gång återkommer till att det inte är aktuellt, så jag väntar spänt på en regeringsståndpunkt, säger Ulf Kristersson (M).

– I grunden tror jag inte att det är tid att göra det. För den svenska tillväxten är väldigt driven av inhemsk konsumtion, så vi har för närvarande inte sådana förslag, säger FP:s ekonomisk politiske talesperson Erik Ullenhag, som dock uppger att FP kommer att komma till samtal om regeringen kallar.

”För otydligt”

Claes Hemberg på Avanza bank är kritisk till hur regeringen hanterat frågan:

– Det är för otydligt. Regeringen måste ge besked om vilka krav som gäller och när det väntas ske. Man har haft flera dagar på sig och ska inte glida på svaren på det här sättet. Människor vill ha klara besked om vad som gäller, det här ökar bara osäkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.