Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att det inte är aktuellt att slopa ränteavdragen. Foto: TT

Slopat ränteavdrag skulle kosta tusenlappar

Uppdaterad
Publicerad

Ett slopat ränteavdrag kan för ett högbelånat hushåll kosta flera extra tusenlappar i månaden. Fast finansminister Magdalena Andersson (S) vidhåller att det inte är aktuellt.

När finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att regeringen vill diskutera ränteavdragen med övriga partier är det ett besked som välkomnas av många bankanalytiker liksom av EU-kommissionen som länge kritiserat de generösa svenska avdragen. Organisationen Villaägarna säger dock blankt nej.

– Vi är det enda landet i Europa som har eviga flyttskatter. Det finns en symmetri här som innebär att om man har en kapitalinkomst så betalar man skatt på den och har man en kapitalutgift så får man göra avdrag. Att ensidigt ta bort eller trappa ner ränteavdragen kan vi aldrig ställa oss bakom, säger chefsekonomen Daniel Liljeberg.

Bostadsbrist orsak

– Det är en missuppfattning att ränteavdragen bidragit till de kraftiga prisökningarna på marknaden. Vi har haft samma ränteavdrag sedan skattereformen 1991 och det är bristen på bostäder som pressar upp priserna, fortsätter han.

Men finansministern ser inte att det är aktuellt, vad än hennes ministerkollega säger.

– Hittills har vi inte haft några förslag att avskaffa ränteavdraget, och det har vi inte i dag heller. Dessutom har jag noterat att det största oppositionspartiet inte ser någon anledning att förändra ränteavdraget, så jag ser inte att den frågan är aktuell just nu, säger Magdalena Andersson (S).

TT: Råder det oenighet i regeringen?

– Nej, inte alls, här har ju också Per Bolund varit väldigt tydlig med att det krävs bred politisk samsyn om det ska göras några förändringar.

Lär inte slopas rakt av

Men även om politikerna skulle svänga lär avdragen inte slopas rakt av. Det kommer med största sannolikhet att handla om en avtrappning under flera år.

– Efter Finansinspektionens besked hamnade bollen i politikernas knä och vad ska de svara? De måste våga prata om ränteavdragen, säger privatekonomen Annika Creutzer.

– Det rimliga vore en avtrappning med bra förvarning och att man kommer i gång så snabbt som möjligt med tanke på dagens väldigt låga ränteläge. Det vore olyckligt om det drar ut på tiden så höjda räntor och sänkta avdrag kommer samtidigt, tillägger hon.

Normala räntenivåer

Varje procentenhets minskning av avdraget kostar runt 200 kronor om året för den som har 1 miljon i bolån med dagens snittränta. Halveras avdraget blir det 250 kronor dyrare per månad.

– Det kommer att kännas men inte lika mycket som normala räntenivåer. Vi får hoppas att bankerna gjort goda kreditprövningar och inte lånat ut mer än vad som är rimligt att klara av.

SD: Kan bli nödvändigt

Sverigedemokraterna utesluter inte att ränteavdragen måste trappas ned.

– Jag stänger inte dörren för det. Tyvärr kan det komma att bli nödvändigt, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

– Men det måste ske mycket långsamt, kanske en procentenhet per år.

SD anser att det finns två skäl att trappa ned ränteavdragen. Ett är hushållens höga skuldsättning, ett annat att det är principiellt fel att subventionera lånande och straffa sparande, enligt Sjöstedt.

C stänger inte dörren

Inte heller Centern utesluter sänkta ränteavdrag på sikt.

– Vi stänger inte dörren för detta, säger den ekonomisk-politiske talespersonen Emil Källström.

– Vi har varit öppna för att på sikt titta på det.

Källström tycker dock att politikerna måste ha is i magen och först bestämma vad som ska ske med de nya amorteringskraven. När de väl har genomförts och man sett effekterna av det, kan man, enligt Källström, börja diskutera nedtrappade ränteavdrag.

Så slår sänkt ränteavdrag

På miljonlånet med två procents ränta kostar varje sänkt procentenhet på ränteavdraget 17 kronor i månaden. Halveras ränteavdraget, från 30 till 15 procent, så blir miljonlånet cirka 250 kronor dyrare per månad.

Femmiljonerslånet till två procents ränta kostar låntagaren 85 kronor mer i månaden för varje sänkt procentenhet på ränteavdraget. Ett halverat ränteavdrag skulle ge en merkostnad på ungefär 1.270 kronor i månaden. Ett helt slopat ränteavdrag skulle kosta drygt 2.500 mer per månad i ökade räntekostnader.

Lika mycket dyrare skulle femmiljonerslånet till fyra procents ränta bli, men där ränteavdraget ”bara” halveras. Ett helt slopat ränteavdrag skulle således kosta cirka 5.000 kronor mer i månaden.

Råd till bostadsköpare

De som planerar köpa en ny bostad ska räkna med att det förr eller senare kommer någon form av regler som ska kyla ner bostadsmarknaden.

Det generella rådet är därför att köparna ser till att ha marginaler som klarar både höjda räntor och nya krav.

Dagens låga ränteläge är perfekt för frivillig amortering på bostadslånen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.