Foto: TT

Ericssons tillförordnade vd: ”Vi måste vinna det stora 5G-racet”

Uppdaterad
Publicerad

Ericsson redovisar en förlust efter skatt på 300 miljoner kronor för tredje kvartalet 2016. Det kan jämföras med vinsten på 5,1 miljarder kronor motsvarande period 2015. Ericssonaktien störtdök på börsen på morgonen med nästan 3 procent.

– Vi måste vinna och säkra det stora 5G-racet som pågår därute nu. På kort sikt är det viktigt att hålla i kostnaderna men vi måste också våga satsa för att vända den negativa trenden, säger Ericssons tillförordnade vd Jan Frykhammar, den 21 oktober.

Ericssons omsättning under det tredje kvartalet uppgick till 51,1 miljarder kronor, jämfört med 59,2 miljarder kronor ett år tidigare.

Neddragningar på Ericsson

Rörelseresultatet exklusive omstruktureringskostnader var 1,6 miljarder kronor, jämfört med 6,1 miljarder kronor motsvarande period 2015.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med att detta rörelseresultat skulle landa på 1,6 miljarder kronor, enligt Reuters sammanställning.

För omsättningen var snittprognosen 51,1 miljarder kronor.

Negativ börsreaktion

Efter delårsrapporten sjönk Ericsson-aktien i den inledande handeln med omkring 3 procent på Stockholmsbörsen. Jan Frykhammar menar att Ericsson befinner sig i en omställningsperiod att jämföra med finanskrisen 2008. Då väntade marknaden på 4G. Nu väntar marknaden på den femte generationens trådlösa system.

– Ericsson kämpar på en rad områden. Bolaget saknar en fast vd i den här svåra tiden vilket är ett stort problem. Sedan är man på en tuff marknad där man pressas av flera bolag från låglöneländer i Asien. Sedan dyker nu nya konkurrenter upp som Microsoft och Apple då nya tekniker blir aktuella, säger SVT Nyheters ekonomikommentator Johanna Cervenka.

– När man säljer för 51 miljarder och bara gör en vinst på 300 miljoner så säger det att Ericsson har svårt att tjäna pengar. Och det tydliga budskapet från Jan Frykhammar är att det är tuffa tider att vänta även de kommande kvartalen, säger Johanna Cervenka.

Svarar inte på vd-frågan

Jan Frykhammar svarar inte på om han vill  stanna och bli permanent vd för Ericsson.

– Jag är väldigt lojal till företaget och är vd under en period. Styrelsen kommer att berätta vem som blir ny vd när de är klara med det. När det sker vet inte jag.

Hur ska ni vända det här läget?

– Det är nu otroligt viktigt att jobba nära våra kunder. Kunderna är också oroliga och vi behöver ha en uthållig strategi, se över kostnaderna och öka effektiviteten.

Chockade marknaden

Rapporten kommer sedan Ericsson nyligen chockade marknaden med en vinstvarning, där preliminära beräkningar av det då oväntat svaga resultatet presenterades.

– De negativa trenderna inom branschen från första halvåret 2016 har fördjupats ytterligare, vilket påverkade försäljningen under tredje kvartalet, speciellt avseende mobilt bredband”, säger Jan Frykhammar.

I rapporten konstaterar den krisdrabbade telekomtillverkaren, som flaggat för att man behöver dra ned personalstyrkan i Sverige med 3.000 anställda, att trenderna tyder på en något svagare säsongsmässig försäljningstillväxt än normalt mellan tredje och fjärde kvartalet.

Inga fler nedskärningar i Sverige

I dagsläget är inga fler personalnedskärningar i Sverige att vänta.

– Som läget ser ut nu så är det den tidigare meddelade planen som gäller. Någon gång i början av 2017 kommer vår personal att få veta vilka som får stanna och vilka som får gå, det beror på hur förhandlingarna med de fackliga går, säger Jan Frykhammar.

Minska kostnaderna

– Ytterligare kortsiktiga åtgärder vidtas, huvudsakligen för att minska kostnaden för sålda varor, i syfte att anpassa verksamheten till svagare efterfrågan på mobilt bredband”, säger Jan Frykhammar.

– Just nu ska man vara tydlig med att vi har några utmanande kvartal framför oss. Det kan vara två-tre stycken sådana. Vad som är viktigt för oss är att vi jobbar med sådant som vi kan påverka och kontrollera själv som till exempel kostnaderna. Den andra jätteviktiga saken som vi gör är att vi lanserar en ny radioplattform som kommer att vara den produktfamilj som bär oss de närmaste 4-5 åren, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet