Foto: TT

Månadspengen upp 73 procent på 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Svenska 12-åringar får i genomsnitt 260 kronor i månadspeng. Det är en ökning med 73 procent räknat i fasta priseroch justerat för inflationen. Var tredje 12-åring tycker ändå att det är svårt att få pengarna att räcka.

År 1986 räckte 12-åringarnas månadspeng till 28,5 Piggelin-glassar eller 4,7 Big Mac-hamburgare. Nu tre decennier senare har köpkraften ökat och 12-åringen kan smaska i sig 32,5 Piggelin eller hela 6,2 Big Mac. Detta enligt uträkningar som Swedbank gjort i sin årliga undersökning av barns och ungas ekonomi.

Men det är inte barnen som får en större andel av hushållskassan. Tvärtom följer det belopp föräldrarna ger sina barn, nästan, den allmänna inkomstutvecklingen. Sedan mitten av 1980-talet har inkomsten efter skatt för ett vanligt hushåll ökat med 280 procent. Barnens månadspeng har samtidigt ökat 240 procent.

Mindre jobb

Antalet timmar föräldrarna måste jobba för att få ihop till barnens månadspeng har minskat från 2,3 till 2,1 timmar.

Samtidigt har andelen barn som får regelbunden månadspeng minskat de senaste 10 åren. I dag uppger 95 procent av barnen att de får pengar utöver månadspengen. Ändå säger allt fler 12-åringar att de har svårt att få pengarna att räcka. Den utvecklingen oroar Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

– Även om barnet får en regelbunden månadspeng slipper han eller hon ta ansvar för att den ska räcka, nästan alla får mer pengar ändå.

Vuxnas ansvar

– Det är de vuxnas ansvar att lära barnen att handskas med pengar. Vi måste sluta pengacurla våra barn, säger Arturo Arques.

Månadspengen för 16-åringar har minskat i fast penningvärde sedan 80-talet. Trots det är det färre i den gruppen som nu säger att det är svårt att få pengarna att räcka. En förklaring kan vara att fler säger att de får extra pengar vid behov.

– Men det tycks också som att tonåringarna i dag blivit bättre på att hushålla med sina pengar, säger Arturo Arques.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.