Paul Krugman Foto: TT

Nationalekonom häcklar Riksbankens räntepolitik

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske nationalekonomen Paul Krugman kritiserar Riksbanken och frågar sig hur Sverige har kunnat försätta sig i ett deflationsläge.

I en krönika i New York Times frågar sig Krugman, som 2008 fick Nobelpriset i ekonomi, hur Sverige har kunnat försätta sig i ett så svårt läge. Konsumentpriserna sjönk i Sverige i mars, och enligt uppgifter som Paul Krugman hänvisar till blev landet därmed det första i Nordeuropa med riktig deflation.

”Det är otroligt. Sverige, som först hanterade krisen förhållandevis väl, och inte behövde hantera några institutionella restriktioner som länderna i Euroområdet, har helt omotiverat lyckats hamna i en deflationsfälla”, skriver Krugman.

Riksbanken säger att ingen kunde ha förutsett den här utvecklingen, skriver Krugman, och pekar sedan i en raljant ton på att den tidigare vice riksbankschefen Lars EO Svensson febrilt varnat för att Riksbanken begick ett fruktansvärt misstag när man inte sänkte räntan trots att det fanns ekonomiskt utrymme.

Kan bli svår att komma ur

”Hans belöning blev en ökande isolering som ledde till att han slutade”, skriver Krugman.

Att komma ur fällan kommer att bli väldigt svårt, enligt Krugman, som varnar för att den nuvarande räntebanan kan leda till en långvarig stagnation.

Paul Krugman har tidigare kritiserat Riksbankens penningpolitik och sagt att den ”kan vara den sämsta i västvärlden”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.