”Något motsvarande, där en generaldirektör för ett så betydelsefullt ämbetsverk engagerar sig privat i något som ligger nära hans eget ansvarsområde – det kan jag inte påminna mig har skett tidigare,” säger Bo Rothstein, statsvetarprofessor, till SVT. Foto: TT

Professorn: Agerandet från Skatteverkets generaldirektör är unikt

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverkets generaldirektör agerade olämpligt när han agerade hemligt ombud. Det menar statsvetarprofessor Bo Rothstein. I 40 år har han studerat svensk offentlig förvaltning – aldrig tidigare har han stött på ett liknande fall.

Ingemar Hansson, generaldirektör för Skatteverket, agerade hemligt ombud när en vän ville ha hjälp att slippa undan en räkning från en arkitektfirma.

Ett såväl olämpligt som ovanligt agerande, enligt statsvetarprofessor Bo Rothstein.

Skatteverkets chef i blåsväder

Läs mer: Skatteverkets generaldirektör var hemligt ombud åt storbolags-vd

”Han måste förstå”

– Något motsvarande, där en generaldirektör för ett så betydelsefullt ämbetsverk engagerar sig privat i något som ligger nära hans eget ansvarsområde – det kan jag inte påminna mig har skett tidigare, säger Rothstein, numera professor i Oxford, till SVT.

Är det en lämplig bisyssla Ingemar Hansson har?

– Nej. Han måste förstå att det kan uppfattas som otillbörligt av de personer han kommer i kontakt med. I synnerhet om man är generaldirektör och dessutom engagerar sig i individuella fall som ligger nära ens eget ansvarsområde.

Analys: Avslöjandet skadar förtroendet för Skatteverket

Är det extra känsligt då?

– Självklart. Det är där det förtroendeskadliga kan inträffa, om det är inom eller nära ens eget område. Det här är ett väldigt ovanligt fall. Om det är olagligt vill jag låta vara osagt. Det vore intressant att få det rättsligt prövat av JK, JO eller någon annan instans.

”Inte skolats som andra tjänstemän”

Det här är ju inte första gången som Ingemar Hansson opartiskhet har ifrågasatts. Det är mindre än ett år sedan han försökte hjälpa sin vän, förre kabinettsekreteraren Frank Belfrage. Varför tror du han dyker upp i de här sammanhangen igen?

– Varken Ingemar Hansson eller den tidigare överdirektören som var föremål för kritiken har någon ämbetsmannakarriär bakom sig. Båda har varit statssekreterare som ju är politiskt tillsatta tjänster. Det kan vara förklaringen. Att de inte skolats som andra tjänstemän som nått höga poster, säger Rothstein och tillägger:

– Bland de politiskt tillsatta tjänstemän finns en annan typ av normer vad som är lämpligt beteende än hos den tjänstemannakår som rekryterats på sina faktiska meriter.

Läs mer: Finansministern kallar Ingemar Hansson till möte

”Sätter normer”

Att det här sker i den yttersta toppen på Skatteverket. Spelar det någon roll?

– Ledningens agerande är helt centralt. De sätter normer för vad som är acceptabelt beteende. ”Fisken ruttnar från huvudet neråt”, som det kinesiska ordspråket säger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skatteverkets chef i blåsväder

Mer i ämnet