Sjunde AP-fonden köper Facebookaktier

Uppdaterad
Publicerad

Soffliggarna i det svenska pensionssystemet får del i Facebook. Sjunde AP-fonden väntas placera 400 miljoner kronor i internetbolaget som börjar handlas på Nasdaq-börsen i USA i slutet av veckan.

-Facebook blir så stort att det får genomslag i olika index och det är högst sannolikt att vi följer index, säger Svante Linder, administrativ chef på sjunde AP-fonden, till Dagens Nyheter.

Linder jämför med Apple där fonden investerat två miljarder kronor.

Förutom de 2,7 miljoner svenskarna, som inte valt fond och därmed hamnat i sjunde AP-fonden, kommer de som aktivt valt fonder med inriktning på IT och Nordamerika få del i Facebook.

”Lite av att köpa drömmar”

Pensionsbolaget AMF vill dock inte kommentera eventuellt köp vid noteringen.

-Facebook är ett fantastiskt företag, men affärsmodellen är ännu lite oprövad så det är lite av att köpa drömmar. För att värderingen ska hålla långsiktigt måste väldigt mycket gå väldigt rätt, säger Magnus Sjöberg, som förvaltar aktiefonden Nordamerika, till DN.

Fondexperten Jonas Lindmark manar till försiktighet och ger rådet att låta den första hetsen kring bolaget lägga sig för att sedan se på vilken nivå aktiekursen hamnar.

Fler aktier säljs

Facebook ökar volymen på börsintroduktionen med 85 miljoner aktier till runt 422 miljoner, uppger en insatt källa för Reuters. Facebook hade från början planerat att sälja 337,4 miljoner aktier.

Tidigare meddelade bolaget att teckningspriset på aktierna höjs, från ett tidigare prisintervall på 28-35 dollar per aktie till det nya priset 34-38 dollar.

Med ett snittpris 36 dollar skulle den ökade volymen betyda att noteringen ger bolaget ett tillskott på 15,2 miljarder dollar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.