Den billigaste maten säljs i Bulgarien, visar statistik som Eurostat och Statistiska centralbyrån tagit fram.
De svenska priserna på frukt, grönt och potatis är näst högst i Europa, efter Norge. Däremot ligger de svenska priserna på fisk, mjölk, ost och ägg något lägre än snittet i EU-länderna.
Undersökningen har endast jämfört de faktiska priserna i EU-länderna plus Norge och Island, inte viktat dem mot löner och övrig prisnivå.
Norge är dyrast med livsmedel (förutom fisk) och alkohol som ligger 64 procent högre än EU-snittet, och Danmark tvåa med 36 procent över snittet.
När det gäller alkohol är Norge i särklass dyrast med priser 166 procent över genomsnittet i EU, följt av Island och Finland. Sverige hamnar på fjärdeplats, 57 procent över.
Lägst priser hittar man i Bulgarien, Rumänien och Polen, med priser 30 procent under snittet för samtliga EU-länder.
Även de baltiska länderna, Tjeckien och Ungern har relativt billig mat.
Nederländerna, Slovenien, Grekland och Storbritannien ligger nära snittet för samtliga 27 EU-länder.