Livsmedelsaffär Foto: Scanpix

Svenska matpriser i topp

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är det tredje dyraste matlandet i Europa, med matpriser som ligger 20 procent över EU-snittet. Bara Norge och Danmark har dyrare mat än Sverige.

Den billigaste maten säljs i Bulgarien, visar statistik som Eurostat och Statistiska centralbyrån tagit fram.

De svenska priserna på frukt, grönt och potatis är näst högst i Europa, efter Norge. Däremot ligger de svenska priserna på fisk, mjölk, ost och ägg något lägre än snittet i EU-länderna.

Undersökningen har endast jämfört de faktiska priserna i EU-länderna plus Norge och Island, inte viktat dem mot löner och övrig  prisnivå.

Norge är dyrast med livsmedel (förutom fisk) och alkohol som ligger 64 procent högre än EU-snittet, och Danmark tvåa med 36 procent över snittet.

När det gäller alkohol är Norge i särklass dyrast med priser 166 procent över genomsnittet i EU, följt av Island och Finland. Sverige hamnar på fjärdeplats, 57 procent över.

Lägst priser hittar man i Bulgarien, Rumänien och Polen, med priser 30 procent under snittet för samtliga EU-länder.

Även de baltiska länderna, Tjeckien och Ungern har relativt billig mat.

Nederländerna, Slovenien, Grekland och Storbritannien ligger nära snittet för samtliga 27 EU-länder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.