Regeringen har tidigare föreslagit en höjning av föräldrapenningen för hushåll med låga inkomster, men den finns inte med i den kommande vårbudgeten och det är oklart när höjningen kommer att genomföras. Foto: TT

Uppgifter till Ekot: Ingen höjd föräldrapenning i år

Uppdaterad
Publicerad

Hushåll med låga inkomster kommer inte att få någon höjd föräldrapenning i år. Det uppger källor för SR Ekot.

Regeringen har tidigare föreslagit en höjning, men den finns inte med i den kommande vårbudgeten och det är oklart när höjningen kommer att genomföras.

Regeringen föreslog i höstens budgetproposition att föräldrapenningen på grundnivå ska höjas från 225 kronor om dagen till 250 kronor, och förslaget fick stöd av Vänsterpartiet.

Den tänkta höjningen skulle innebära att föräldrar med låga inkomster, eller de som studerar, får mer pengar när de är hemma med barn. Tanken var att förslaget skulle träda i kraft den första januari i år. Men det faktum att regeringens budget röstades ner betyder att föräldrapenningen ligger kvar på samma nivå som tidigare.

Vårbudgeten presenteras på onsdag

På onsdag presenteras vårbudgeten. Där återkommer regeringen med flera av de förslag som röstades ned i december. Enligt Ekot handlar det exemeplvis om höjt underhållsstöd, höjt tak i a-kassan, pengar till järnvägsunderhåll och fler lärare på lågstadiet.

Det är satsningar som alla ska genomföras under 2015 – och som bland annat finansieras genom att regeringen tar det första steget för att slopa den sänkta arbetsgivaravgiften för unga.

Men enligt Sveriges Radios källor är det alltså klart att det inte blir någon höjning av föräldrapenningens grundnivå i år.

Den reformen skulle kostar ungefär 194 miljoner kronor per år, och är en av Vänsterpartiets hjärtefrågor – men nu är det oklart när reformen kommer att genomföras.

Oklart när föräldrapenningen höjs

S, MP och V är överrens om vilka förslag som ska ingå i höstens budgetproposition, och gälla från årsskiftet.

Den första januari 2016 införs ett glasöginbidrag till alla barn och bensinskatten höjs, men vad Ekot erfar har regeringen och Vänsterpartiet inte bestämt något datum för när en höjningen av föräldrapenningen på grundnivå ska genomföras, de förhandlingarna fortsätter inför höstens budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.