Vattenfall höjer nätavgift

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall kommer höja sin elnätsavgift med elva procent. Eljätten uppger att man underskattat investeringsbehovet och behöver medel för att öka investeringstakten.

Det är andra gången i år som Vattenfall höjer elnätsavgiften. Förra gången var i maj. Sedan 2010 har Vattenfall Eldistribution höjt elnätsavgiften med 32 procent.

– Vi har underskattat investeringsbehovet. Vi ser ett behov av att kraftigt öka investeringstakten för att komma till rätta med de leverensproblem vi har i våra nät. Många av våra kunder har många och långa elavbrott, framför allt i norra Sverige, säger Eva Vitell, marknadschef på Vattenfall Eldistribution.

Stark kritik

Beskedet om en ytterligare höjning möts av stark kritik från Villaägarnas riksförbund, som menar att höjningen innebär ett ”hårt slag mot kunderna”.

– Hur kan det vara motiverat med att höja elpriserna med i genomsnitt åtta procent per år sedan 2010, säger Anna Werner, vid Villaägarnas riksförbund, till Västerbottens-Kuriren.

Eva Vitell betonar att de tidigare höjningarna inte räcker till för att göra väsentliga investeringar.

– Elva procent anser nog många är en stor höjning och likväl gör vi den. Det motsvarar en intäktsförstärkning med ungefär en halv miljard kronor nästa år. Det är pengar som kommer att omsättas till projekt i våra nät, säger hon.

Höjningen träder i kraft nästa år

Höjningen berör 870.000 privat- och företagskunder och kommer att träda i kraft vid årsskiftet.

Enligt Vattenfall innebär höjningen drygt 70 kronor mer per månad för en villaägare och 20 kronor för en lägenhetsinnehavare. Kostnaden kan däremot bli högre för företag beroende på elanvändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.