Foto: SVT

Åkesson om partikollegans nazistskämt: Det ser illa ut

Uppdaterad
Publicerad

Filmen där den Sverigedemokratiske riksdagsledamoten Oscar Sjöstedt talar om nazister som låtsas sparka på judar är ”olycklig”, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Ett klipp som först publicerades av sajten ”Inte rasist, men” visar hur Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt pratar om gamla arbetskollegor som var nazister.

När partiledaren Jimmie Åkesson anlände till SVT-huset inför Agendas partiledardebatt svarade han för första gången på frågan vad han tycker om Sjösteds beteende.

Agenda

– Det ser ganska illa ut, säger Åkesson.

”Olyckligt naturligtvis”

Däremot håller han inte med om SVT-reporterns beskrivning av händelsen.

– Han skämtade alltså om några gamla arbetskamrater som ägnade sig åt den typen av bisarrt beteende och det var det han pratade om, säger Jimmie Åkesson efter att ha fått höra reporterns beskrivning av filmen.

– Det var väldigt olyckligt naturligtvis. Det ser ganska illa ut på den här filmen. Sedan blir det ytterligare en dimension i det här när man slarvar med rapporteringen, fortsatte Åkesson senare.

”Inte viktigaste frågan”

Åkesson höll inte med Stefan Löfven om att det enda sättet för Sverigedemokraterna att nå nolltolerans var att lägga ned SD.

– Det är inte den viktigaste frågan för Sverige, huruvida mitt parti ska finnas eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet