Foto: TT

Allt fler poliser säger upp sig

Uppdaterad
Publicerad

300 svenska poliser har lämnat yrket – på bara 18 månader. Nu växer frustrationen och missnöjet inom kåren, rapporterar SR Ekot.

Den främsta orsaken till att många säger upp sig är omfattande omorganisationer och stora förändringar i och med att Polismyndigheten nyligen slogs ihop till en myndighet. Om detta berättar flera poliser som Ekot pratat med.

För två månader sedan lämnade Erica Bäckius sin tjänst som trafikpolis i Dalarna. För henne var det just rörigheten inom Polismyndigheten som till slut blev för mycket.

”Väldigt mycket osäkerhet”

– Vad ska vår verksamhet göra? Vad ska vi ha för arbetsuppgifter, hur många ska jobba här? Det är väldigt rörigt och väldigt mycket osäkerhet, säger Bäckius till Ekot.

Hon är en av de totalt 110 anställda som lämnade polisyrket under första halvåret 2015, vilket visar att trenden håller i sig – på tio år har antalet poliser som lämnar yrket fördubblats, enligt polisens egna siffror som Ekot tagit del av. Under samma period har det totala antalet anställda poliser i Sverige ökat med drygt 17 procent.

Statistiken redogör för de som lämnat polisyrket då det inte handlat om vanliga pensionsavgångar eller avgångar med pensionsersättning. Det rör heller inte dödsfall eller avgångar med sjukpension eller på grund av arbetsbrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.