Foto: TT

Ansökan om rysk gasledning inlämnad

Uppdaterad
Publicerad

Det ryska bolaget som vill bygga en ny gasledning genom Östersjön, Nord Stream 2, har lämnat in en ansökan för projektet till näringsdepartementet, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

”Det drar i gång projektets olika nationella tillståndsförfaranden”, skriver Matthias Warnig, Nord Stream 2:s vd, i en kommentar.

Sverige är det första av totalt fem länder som inleder en tillståndsprövning av projektet. Ansökningar till Ryssland, Finland, Danmark och Tyskland ska enligt bolaget lämnas in i början av nästa år.

Uppges fördubbla kapacitet

”Med utgångspunkt från erfarenheter från Nord Stream och slutsatser från dess miljöundersökningar, bedöms även det planerade ledningssystemets miljöpåverkan bli försumbar”, skriver Nord Stream 2.

Målet med den nya gasledningen är att fördubbla kapaciteten jämfört med den befintliga Nord Stream-ledningen, som öppnades 2011, till 110 miljarder kubikmeter gas per år.

Ansvarig i Sveriges regering för att hantera ärendet är näringsminister Mikael Damberg. SVT Nyheter har sökt honom, men näringsdepartementet meddelar att ingen ansökan har inkommit ännu, och innan dess ges inga kommenterarer.

Omdiskuterad gasledning

Nord Stream 2 är ett omdiskuterat projekt som har väckt reaktioner från politiskt håll i Sverige. Utrikesminister Margot Wallström (S) har sagt att Sverige kommer att agera utifrån säkerhetspolitiska och miljöpolitiska intressen för att inom EU verka för att den nya gasledningen inte byggs.

– Vi är jätteaktiva med de baltiska länderna, gentemot EU-kommissionen, och vi har utsett ett särskilt sändebud. Vi måste försöka påverka Tyskland och tyska partikamrater och i EU-sammanhang, sa hon för drygt en vecka sedan vid en debatt i riksdagen.

Utrikesministern menar dock att även om regeringen ogillar tanken på ännu en gasledning finns det inga rättsliga grunder för Sverige att säga nej.

Däremot kan Sverige säga nej om Nord Stream 2 vill hyra svenska hamnar under bygget. I ansökan nämns hamnarna i Slite på Gotland och i Karlshamn i Blekinge.

Kritik från alliansen

Även alliansen är kritisk till en ny gasledning. Företrädare för Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna har uttryckt sitt motstånd.

– I grunden är det här inte i Europas intresse, därför är vi kritiska mot att regeringen inte visat ledarskap i frågan. Den behöver drivas inom EU:s institutioner och i kommissionen, säger Hans Wallmark, Moderaternas försvarspolitiska talesperson, till SVT Nyheter.

– Nord Stream 2 strider mot EU:s energiunion och är dålig för Sveriges och Europas försvarspolitiska läge, fortsätter han.

Hans Wallmark menar att en ny gasledning skulle göra Europa mer beroende av rysk gas, samtidigt som Rysslands förhållande med sina grannländer har försämrats, och att upprustningen i Östersjön ökar.

– Det finns skäl att inte försätta oss i ökat beroende av rysk gas.

Försvårad situation enligt Wallström

Margot Wallström har dock påpekat att alliansen sa ja till den första gasledningen Nord Stream 1 som drogs 2011, och detta menar hon har försvårat dagens situation. Nord Stream 2 ska dras parallellt med den redan befintliga Nord Stream 1.

– Man kanske inte skulle ha sagt ja till Nord Stream 1, sade utrikesminister Margot Wallström (S) vid en interpellationsdebatt i förra veckan, med tydlig adress till den forna alliansregeringen.

Det finns tydliga skillnader mellan nu och då, 2009, när alliansen sa ja till den första Nord Stream, anser Hans Wallmark (M).

– Då fanns inte EU:s energiunion, den finns nu. Det är därför vi måste arbeta inom ramen av EU med den här frågan.

– Säkerhetsläget har försämrats. Det var på väg nedåt 2009, men har nu stadigt försämrats i och med den illegala annekteringen av Krim och ryska trupper i Ukraina.

Detta är Nord Stream 2

  • Nord Stream 2 är en naturgasledning som ska gå mellan Ryssland och Tyskland. Tanken är att ledningen ska gå bredvid den redan existerande Nord Stream.
  • Nord Stream har ägts fram till nu av ett schweizregistrerat konsortium. Huvudägare är ryska Gazprom (50%) där den ryska staten är majoritetsägare.
  • Ledningen är 120 mil lång och planeras gå genom ryskt, finskt, svenskt, danskt och tyskt vatten. Därför behövs ett godkännande från respektive stat. Tyskland har redan godkänt.
  • För att kunna genomföra arbetet behövs tillgång till hamnar kring Östersjön.
  • Arbetet planeras vara klart 2019.

Källa: Nord Stream 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.