Pernilla Browns dotter Kirsty smittades av en resistent bakterie när de låg på sjukhus. Foto: Privat

Antibiotikan bet inte – förlorade tvillingdottern

Uppdaterad
Publicerad

Pernilla Browns dotter Kirsty föddes för tidigt och överlevde inte infektionen från de multiresistenta bakterierna.

Nu vill hon att resistensen mot antibiotika måste uppmärksammas mer.

– Vi måste alla hjälpa till för att stoppa det här.

När Pernilla Brown och hennes man väntade tvillingflickor för fyra år sedan gick vattnet efter drygt halva graviditeten och Pernilla lades in på special-BB. Trots att hon var sängliggandes föddes flickorna tre veckor senare, med 12 veckor kvar till fullbordad graviditet.

– De mådde ganska bra när de föddes, men efter fyra dagar blev Kirsty sjuk, några timmar senare insjuknade också Freya, säger Pernilla Brown.

När föräldrarna fick frågan om de ville nöddöpa flickorna förstod Pernilla Brown allvaret.

– Jag försatte mig själv i någon slags överlevnadsstrategi, jag tänkte nästan ingenting. Vi tog minut för minut och timme för timme, och hoppades att det här skulle vända.

Tio barn smittades

När de multiresistenta bakterierna spred sig på avdelningen smittades totalt tio för tidigt födda barn, men Pernilla Browns ena dotter Kristy var den enda som inte klarade sig.

Efter att ha arbetat fyra år med smittskydd visste hon att det fanns risker med de resistenta bakterierna som sprids på sjukhus, särskilt för så känsliga barn.

– Men jag trodde ju aldrig att det skulle här skulle hända oss. När det väl gjorde det var man som i en bubbla och hann inte tänka, säger hon.

Flera utbrott de senaste åren

Varje år föds cirka sex procent av barnen i Sverige för tidigt. Totalt handlar det om cirka 6 000 barn, och numera överlever nästan alla. Men de senaste åren har flera utbrott av multiresistenta bakterier gjort vården av dem mer komplicerad, bland annat i Falun, Stockholm och Västerås.

– Det måste finnas enkelrum på avdelningarna och erfaren personal som tidigt ser tecknen på infektion, säger Pernilla Brown som engagerat sig i frågan om vård av för tidigt födda.

Och hon tror att alla måste ta ansvar för att minska risken för de allra svagaste att smittas av de bakterier som står emot antibiotikan.

– Allmänheten måste tänka på att minska användandet av antibiotika, och livsmedelsindustrin måste minska sin användning. Vi måste alla hjälpa till för att stoppa det här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.