Foto: SVT

”Äntligen har vi fått hem vår dotter”

Publicerad

Sara och Lars Silverdahl i Hedemora hade redan träffat sin blivande dotter på ett barnhem i Sankt Petersburg när de i oktober förra året drabbades av det ryska adoptionsstoppet. Nu kan SVT berätta att paret Silverdahl har hämtat hem sin lilla flicka, men i tysthet för att inte störa processen för andra svenska adoptivföräldrar.

Madina fyller sex år i december. Det har gått nio månader sedan mamma Sara och pappa Lars hämtade hem henne till Hedemora från barnhemmet i Sankt Petersburg, och den dagen glömmer de aldrig.

– Fantastiskt, att vi äntligen fick vår dotter, säger Sara Silverdahl.

Ryskt adoptionsstopp

– Vi fick visa henne runt och hon var alldeles salig när hon fick se sitt eget rum. Det hon längtade efter var att få lägga sig i sin egen säng. Det var första dagen, berättar Lars Silverdahl.

För drygt ett år sedan kunde SVT avslöja att Ryssland infört ny lagstiftning som stoppar adoptioner till länder som tillåter samkönade äktenskap.

På de ryska barnhemmen fanns då 13 barn som redan hunnit träffa sina svenska adoptivföräldrar.

Bryter samarbetet med Ryssland

Efter ett intensivt arbete har de flesta av de här barnen nu fått komma till Sverige, några barn har kommit till ryska familjer.

Enligt Adoptionscentrum kom det sista barnet från Ryssland nyligen hit. Men både Adoptionscentrum och Barnen Framför Allt har valt att lägga adoptionssamarbetet med Ryssland på is.

– Det som vi upplevde under den här tiden var ju att barn hamnade i ett limbo där vi inte vet hur utkomsten kommer att bli. Ur ett barnperspektiv är det inte rimligt därför att vi riskerar att låsa upp barn som annars skulle få andra familjer och det vill vi inte bidra till, säger Jonas Friberg, förbundsordförande hos Adoptionscentrum.

”Nu har vi vår dotter hemma”

Sara och Lars Silverdahl vittnar om en påfrestande tid när de levde i total ovisshet.

– Javisst var det det, men det är nästan som att man har förträngt det nu. Man kommer inte ihåg hur jobbigt det var för att man har glädjen i livet i dag, säger Sara Silverdahl.

Madina ska snart börja på förskola och vardagslivet tuffar på. Nio månader har gått sedan två blev tre.

– Första natten när hon kom då var jag tvungen att ta på mig skorna och gå ut och gå runt och stå och kika in genom persiennerna och se att hon verkligen låg där i sängen. Och det var en så magisk känsla när jag såg henne. Först då kände jag att nu har vi våran dotter hemma. Nu kan ingenting stoppa oss, säger Sara Silverdahl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryskt adoptionsstopp

Mer i ämnet