Nu slåss svenska paret för sitt barn i rysk rätt

Uppdaterad
Publicerad

I dag väntas en domstol i Sankt Petersburg avgöra om Sara och Lars från Hedemora ska få adoptera en liten rysk flicka

som finns på ett av stadens barnhem.

Sara och Lars Silverdahl reste från Hedemora till Ryssland redan för några dagar sedan. De var på plats i Sankt Petersburg under domstolsförhandlingarna som ägde rum i dag.

Enligt Adoptionscentrum väntas ett besked från domstolen senare under dagen eller kvällen.

Ryskt adoptionsstopp

Var nära att få hem sin flicka

Den ryska högsta domstolen har gått ut med en rekommendation till andra domstolar att inte fatta beslut i adoptionsärenden som rör familjer från länder som tillåter samkönade äktenskap.

Först vill Ryssland genom ett avtal med Sverige få garantier för att adopterade ryska barn inte under några omständigheter kan hamna i samkönade familjer.

I Ryssland finns 13 barn som redan hunnit träffa sina svenska adoptionsföräldrar när det ryska adoptionsstoppet blev känt.

Sara och Lars Silverdahl är den enda svenska familjen som fått en domstolstid i Ryssland, och är alltså dom som kommit längst i processen.

Kommer att ta tid oavsett beslut

I somras fick paret träffa en snart fem-årig flicka på ett barnhem i Sankt Petersburg. I radhuset i Hedemora är barnrummet inrett och klart.

Även om domstolen i Sankt Petersburg godkänner adoptionen dröjer det innan paret Silverdahl kan resa hem med flickan. Enligt Adoptionscentrum tar det tio dagar innan domen vinner laga kraft.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryskt adoptionsstopp

Mer i ämnet