Ryssland stoppar deras flicka

Uppdaterad
Publicerad

Sara och Lars fick träffa flickan de trodde skulle komma att bli deras dotter. De har till och med inrett hennes rum. I dag har de ingen aning om hur framtiden ser ut.

På en barnsäng med färgglada lakan, bredvid några mjukisdjur, sitter Lars och Sara Silverdahl. De har varit gifta i ett och ett halvt år, och för två år sedan bestämde de sig för att adoptera.

På ett barnhem i Sankt Petersburg fanns den lilla flickan, som Sara och Lars inte vill nämna vid namn av hänsyn till henne. Men de berättar att hon är fyra år gammal och född på juldagen.

Ryskt adoptionsstopp

I somras åkte Sara och Lars på en efterlängtad resa till Sankt Petersburg och träffade sin flicka. De var där en vecka, och spenderade varje dag tillsammans.

– Hon är sprudlande glad och springer emot oss när vi kommer. Hon kallar oss redan för mamma och pappa. Det är sällan man ser ett barn som är så glatt som hon, berättar Sara.

Trodde de skulle hinna

Flickan är ett av de 13 barn som redan hade hunnit få träffa sina framtida föräldrar i Sverige innan den nya lagen om att stoppa adoptioner hann införas.

Sara berättar att paret hade hunnit få en domstolstid i Ryssland där det slutgiltliga beslutet skulle tagits. Men som det ser ut nu ligger hela processen på is, och framtiden är oviss.

– Det är klart att det är jobbigt. Vi hade ju hoppats att vi skulle hinna komma hem, med henne. Även om vi känt till att det var på gång så hade vi hoppats att det skulle ha löst sig, säger Lars.

Hade köpt kläder

I Hedemora står ett inrett barnrum och gapar tomt, det skulle blivit flickans när hon äntligen fick komma till Sverige. Det är inrett i rött, blått och vitt – ryska flaggans färger. På sängen ligger mjukisdjuren och en bit bort står några ryska dockor. Allt för att flickan skulle känna sig hemma.

Bakom garderobsdörrarna döljer sig en hel uppsättning kläder i små storlekar som paret köpt i förväg.

– Hon är redan bortskämd, säger Sara.

Hoppas på hjälp

Domstolen i Sankt Petersburg bestämde sig alldeles nyligen för att följa de rekommendationer om att stoppa adoptioner som högsta domstolen gått ut med. Beskedet om att den lilla flickan inte kommer att kunna lämna Ryssland har därför inte hunnit sjunka in hos Lars och Sara riktigt.

Nu hoppas de på hjälp från regeringshåll för att kunna få hem den lilla flickan så snart som möjligt.

– Hon har väntat i snart fem år. Hon ska inte behöva vänta längre, säger Sara.

Samtidigt som de oroas inför framtiden så är paret fast beslutsamma att situationen ska få ett lyckligt slut.

– Vi tar en dag i taget. Det är våran flicka som finns i Ryssland, och det är henne vi vill få hem, säger Lars.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryskt adoptionsstopp

Mer i ämnet