Bakläxa för polisen om asylkod

Publicerad

Polisen har gjort fel som slentrianmässigt hemligstämplat alla händelserapporter som omfattas av Alma, polisens särskilda insats som är inriktad på flyktingsituationen. Händelserna har samlats under bland annat koden 291.

Kammarrätten i Stockholm går emot polisen efter att en reporter från Värmlands Folkblad överklagat ett avslag. Reportern hade begärt ut händelserapporter som berörde flyktinganläggningar i Värmland men fått avslag, skriver vf.se.

Enligt kammarrättens dom kan inte polisen avslå en sådan begäran genom att säga att ärendena ingår i en särskild händelse som inte är slutbehandlad. I stället ska ärende för ärende prövas för att se om det är slutbehandlat och om handlingarna är allmänna.

– Nu får vi göra en prövning i varje enskilt fall som kammarrätten säger, säger Eva Lindeblad, chef för enheten för rättslig styrning och stöd inom polisen, till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.