Stina Thelberg fångade ljusfenomenet Halo över Härnösand på bild – en av många platser i Sverige där det just nu är rejält kallt. Foto: Stina Thelberg (läsarbild) / TT

Rekordkyla lamslår norra Sverige – 42 minusgrader i natt

Uppdaterad
Publicerad

42,8 minusgrader noterades i natt i Naimakka vid den svenskfinska gränsen. Och Karesuando och Nattavaara var inte långt efter med minus 40,4 respektive minus 40,2 grader på onsdagskvällen.

2016 har inletts på ett rejält bistert vis ur vädersynpunkt. Minusgraderna som har hela Sverige i ett järngrepp håller i sig veckan ut, och under natten till torsdagen noterades nya rekordlåga temperaturer för säsongen.

Kylan påverkar också under torsdagen viss tågtrafik i norr. Norrtåg har ställt in flera avgångar mellan Luleå och Kiruna på grund av kylan. SJ meddelar också på sin hemsida att det kommer vara störningar på sträckan Boden-Narvik.

Extremkylan 2016

De riktigt låga temperaturerna uppstår när kall luft kan ligga kvar utan att något stör, förklarar SVT:s metorolog Åsa Rasmussen. Ofta noteras de lägsta temperaturerna i Nikkaluokta som i natt noterade runt minus 40 grader.

– Det blir som en gryta, om man tänker omvänt att det inte blir varmt alltså. Nikkaluokta ligger lågt och när det nu väntas bli ännu en natt utan några vindar och klart väder så ligger byn skyddat vilken gör att den kalla luften får fritt fram att sänka sig och då sjunker temperaturerna, säger Åsa Rasmussen.

En bit kvar till månadsrekordet

Trots de bistra temperaturerna är det en bit kvar till alla tiders januarirekordet.

– Karesuando noterade -49 grader i januari 1999, men det är en bit kvar till det rekordet och vi räknar inte med det nu heller, säger Åsa Rasmussen.

Den lägsta temperaturen som noterats överhuvudtaget var minus 52,6 grader den 2 februari 1966 i Vuoggatjålme i Lappland.

Mildare mot helgen

Riktigt lika kallt blir det, föga överraskande, inte längre söderut. Det blir varierande molnighet i stora delar av landet de kommande dygnen, Skåne och även Skellefteå med omnejd får räkna med snöfall.

Kylan väntas hålla i sig fram till helgen, först på lördag börjar temperaturen långsamt att stiga längst i norr. Det något mildare vädret gör sitt intåg i södra Sverige redan under fredagen med lågtryck, snö och blåstigt.

Lågtrycket gör att södra Sverige väntas få plusgrader under slutet av helgen och början av nästa vecka. I Norrland håller dock kylan i sig – men med något mer modesta temperaturer på mellan ett par minusgrader ner till runt -15 grader längst i norr.

Solskådespel på januarihimlen

I samband med det klara och kalla vädret har många av SVT:s läsare skickat in sina bilder på häftiga ljusskådespel som uppenbarat sig. I bland annat Härnösand såg det ut som att tre solar gick ned i vid skymningen – ett så kallat Halo där solen ser ut att bilda en stor ljuspelare upp mot himlen.

Liknande bilder har tagits på flera håll i landet – SVT har fått in flera av dessa från bland annat Bålsta, nordväst om Stockholm, och från Forsbacka utanför Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremkylan 2016

Mer i ämnet