Bil i diket i Stöcke utanför Umeå. Foto: SVT

Blixthalka väntas till kvällen

Uppdaterad
Publicerad

Snöfallet väntas fortsätta ställa till det i trafiken och Trafikverket varnar för hala vägar i norra Sverige när kvällskylan får snöslasket att frysa till is.

Skellefteåbon Henrik Johansson funderar på att sätta tillbaka vinterdäcken på bilen.

– På vägen till jobbet var det bara gröna gräsmattor, och när jag skulle hem var det full snöstorm, säger han.

Snöfallet väntas fortsätta ställa till det i trafiken i Västernorrland och Norrbottens kustland under måndagskvällen och natten, samtidigt som snön drar vidare in mot fjälltrakterna. På sina håll i norra Västerbotten och södra Norrbotten kan det enligt SMHI komma uppemot 20 centimeter snö under dagen och kvällen, och SMHI har därför utfärdat en klass 2-varning längs norra Norrlandskusten.

– Allting blir besvärligare. Avåkningarna och småkrockarna beror ofta på att man håller för nära varandra, med lite för hög hastighet. Jag skulle lyda rådet att ta det lugnt där ute, köra efter förhållandena och inte ha bråttom, säger Lars Hedström, pressinformatör vid Trafikverket.

Många har dessutom hunnit sätta på sommardäck, vilket inte gör förutsättningarna bättre.

36-åring frontalkrockade

Vädret har orsakat flera halkolyckor runt om i landet under dagen. Den allvarligaste som Trafikverket känner till är en 36-årig man som omkom i en förmodad halkolycka i Emmabodatrakten när hans personbil frontalkrockade med en lastbil. I de andra fallen handlar det om mindre olyckor som slutat med plåtskador på bilarna, enligt Lars Hedström.

– Det är på många ställen där det har varit småolyckor, bilar har kanat av vägen eller stoppat trafiken både i söder och i norr.

Trafikverket har tagit hjälp av underentreprenörer för att halkbekämpa på vägarna, som kommer bli ännu slirigare när temperaturen kryper under nollan.

Skellefteåbon Henrik Johansson, 34, säger att snön började yra utanför fönstren strax efter lunch. När TT når honom på måndagskvällen ligger ett snötäcke på runt 10-15 centimeter på marken utanför bostaden.

Kollegan krockade

– På vägen till jobbet var det bara gröna gräsmattor, och när jag skulle hem var det full snöstorm, säger han.

– En på mitt jobb hade kört in i mitträcket på E4 och kvaddat bilen, men skadade sig som tur var inte.

Henrik Johansson berättar att han som de flesta andra i Skellefteå hade bytt till sommardäck på bilen innan snön slog till.

– Jag ska avvakta till i morgon och se om det smälter bort under natten, annars kanske jag tyvärr måste sätta på vinterdäcken igen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.