Studenten Wictor Dörrich måste sova i fosterställning i kompisens soffa. Foto: SVT

Bostadsbrist: Han sover i fosterställning hos en kompis

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs fler bostäder än på mycket länge. Men än så länge har inte studenten Wictor, som får krypa ihop i soffan hos en kompis, märkt något av det. Inte heller familjen Mohammed från Syrien som måste bo kvar på flyktingboendet.

Just nu har vi den högsta byggtakten i Sverige på många år men det kommer inte att räcka för att få bort bristen på bostäder. Man kan helt enkelt inte bygga bort bostadsbristen. Det menar i alla fall Boverket.

För att lösa bostadskrisen skulle de bostäder, som redan finns, behöva användas mer effektivt så att människor inte bor kvar i för stora hus eller lägenheter.

Agenda

Men då krävs ändrade regler och politiker som kan komma överens över blockgränsen, menar verket.

– Det man behöver göra är att se över kapitalvinstbeskattningen, den så kallade flyttskatten, och framför allt hyresregleringen, säger Bengt Hansson analytiker på Boverket.

– Nu står vi kvar där vi var i början av året, tillägger han och syftar på bostadssamtalen mellan regeringen och Alliansen som bröt samman tidigare i år på grund av de ideologiskt känsliga frågorna, bland annat fastighetsskatt och reavinstskatt. 

Bor kvar på flyktingförläggning

Nyanlända är en grupp som har svårt att hitta bostad. 

Sahdiye Mohammed från Syrien, hennes man och fyra barn letar bostad sedan nästan ett halvår. Trots att de fått sina uppehållstillstånd bor de kvar i ett litet rum på en flyktingförläggning. Att hitta egen bostad verkar omöjligt.

– Jag är väldigt ledsen och önskar att vi kunde hitta en bostad. Livet på förläggningen är jobbigt. När vi kom hit trodde vi att vi skulle hitta en bostad snabbt, men vi blev överraskade när vi förstod att det var svårt, säger Sahdiye Mohammed.

De är på besök hos en vän som försöker hjälpa dem.

– Jag är avundsjuk på dig som har bostad. Vi går snart under. Men du är i alla fall ensamstående, jag har ju barn.

Sova i fosterställning

Samtidigt som tusentals nyanlända har svårt att hitta bostäder har landets studenter liknande problem.

Wictor Dörrich från Trollhättan studerar i Jönköping och får nöja sig med att låna en soffa hemma hos en annan student.

– Den är för kort. Jag måste sova i fosterställning, Studierna blir lidande. I värsta fall får jag hoppa av, säger han. 

Ideologiska skyddslappar

Inom Sveriges förenade studentkårer (SFS) är man mycket besviken på att politikerna inte lyckats bli överens.

– Det är ett misslyckande att de inte kan se bortom sina ideologiska skygglappar och våga investera långsiktigt i bostadsbyggandet i Sverige, säger Caroline Sundberg, ordförande för SFS.

”Det händer inget”

Så sent som denna vecka öppnade bostadsminister Peter Eriksson (MP) för nya överläggningar med Alliansen om bostadspolitiken. Inviten kom sedan Kristdemokraterna sagt att de kan tänka sig nya samtal.

Men ganska snart meddelade övriga partier i Alliansen att man inte var intresserad av några samtal så länge regeringen inte kom med några nya konkreta förslag.

Enligt Boverkets analytiker Bengt Hansson kan politikerna inte komma överens eftersom de har olika intressegrupper att ta hänsyn till.

– Det händer ingenting just nu.

Bostadsministern i Agenda

I söndagens Agenda intervjuas bostadsminister Peter Eriksson (MP) om bostadsbristen i Sverige.

Agenda sänds söndag 11 september klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan också ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Havererade bostadssamtal

Regeringen bjöd in oppositionen till samtal om bostadspolitiken i januari. På dagordningen stod bland annat frågor om förenklade byggprocesser, hyresregleringen, ränteavdragen och reavinstbeskattningen. Målet var en blocköverskridande uppgörelse innan midsommar i år.

I juni meddelade allianspartierna i en gemensam debattartikel att man drog sig ur samtalen. Orsaken var att partierna ansåg att regeringens förslag var för försiktiga och att de lutade sig för mycket mot Vänsterpartiet.

När S presenterade sina bostadspolitiska förslag lämnades ränteavdragen orörda då det fanns en oenighet även mellan regeringspartierna kring avdragen. Miljöpartiet kunde tänka sig en nedtrappning medan Socialdemokraterna då sa nej.

Inom Alliansen är det framför allt Moderaterna som bestämt motsatt sig en nedtrappning av ränteavdragen.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet