Brå: Påståendet saknar belägg

Uppdaterad
Publicerad

Resenärer på Istanbuls Atatürk-flygplats i Turkiet möttes av en varning från en turkisk tidning för att åka till Sverige. ”Resevarning! Visste du att Sverige har flest våldtäktsfall i världen?”, lyder texten på nyhetstickern som är på engelska. Ett påstående som tillbakavisas av expertis på Brå.

Det är den turkiska AKP-anknutna dagstidningen Günes som står bakom artikeln. Den ur tidningen saxade rubriken dök upp på reklamplats på flygplatsen, några dagar efter det att Sveriges utrikesminister Margot Wallström i söndags på Twitter kritiserade ett förslag till ändring av den turkiska sexlagen.

En liknande nyhetsticker för den österrikiska tidningen Kronen Zeitung på flygplatsen i Wien, där det påstås att Turkiet vill legalisera sex med barn under 15 år, har retat upp regeringen i Ankara enligt Daily Sabah. Annonsen med rubrikcitatet togs bort efter klagomål från den turkiska ambassaden i Wien.

Saknar belägg

Det finns inga belägg för att Sverige skulle ha flest våldtäktsfall i världen, enligt Stina Homberg som är utrednings- och forskningsråd på Brottsförebyggande rådet, Brå:

– Någon sådan kunskap finns inte, det finns inga jämförbara undersökningar över världen, säger hon.

Allt fler anmäler

Enligt europeisk kriminalstatistik har Sverige det högsta antalet polisanmälda våldtäkter i Europa, och antalet har ökat kraftigt. Detta har av forskare förklarats vara en effekt av att våldtäktslagstiftningen utvidgades 2013, och allt fler fall av sexuella övergrepp registreras som våldtäkt i statistiken över anmälda brott. Ökningen sammanfaller med lagändringen.

– Det handlar om hur benägna kvinnor är att vilja anmäla. När det gäller den faktiska omfattningen vet vi inte. Det är svårt att mäta, säger Stina Holmberg och påpekar att Sverige inte avviker kraftigt från andra europeiska länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.