Över 40.000 tweets hittills med hashtagen #DontTravelToSweden. Foto: TT/Twitter

Efter våldtäktsryktet i Turkiet: Hashtagen #DontTravelToSweden trendar

Uppdaterad
Publicerad

”Tänk två gånger innan du bokar din flygbiljett. Låt inte din semester bli en mardröm. Världens högsta våldtäktsstatistik!”, skriver en uppskrämd användare på Twitter. En turkisk tidning med Erdogan-koppling varnar för Sverige på flygplatsen, och nu trendar hashtagen #DontTravelToSweden på sociala medier.

Tidningen Günes, med band till Erdogans AKP, utfärdade under fredagen en resevarning för Sverige.

”Resevarning! Visste du att Sverige har flest våldtäktsfall i världen?”, skriver tidningen i en artikel, som även snurrat på en annonsplats på Istanbuls flygplats. Kort därpå började hashtagen #DontTravelToSweden att trenda på Twitter, med tiotusentals tweets hittills.

”Vi fördömer väst som inte ägnar tid åt sina egna inre angelägenheter utan lägger näsan i blöt i våra”, skriver en användare, som anspeglar på att utrikesminister Margot Wallströms tidigare kritiserat Turkiet.

”Inte ett bra land”

”Varför skulle du vilja åka till Sverige egentligen? Det är inte ett bra land som du kan se”, skriver en annan användare. ”Det finns bara ett ord: Vidrigt!!”.

”Om du måste åka, snälla var försiktig i Sverige!”, skriver en tredje.

Margot Wallström utfrågas

Några användare har riktat frågor och kritik direkt till Margot Wallström på Twitter, medan andra riktar intern kritik mot Turkiet.

”Det sista jag har att säga är att ni inte skall försöka dölja er egen skit med andras, försök få ert egen befolkning på rätt väg.”

En hel del användare är mest roade av det hela, eller finner hashtagen obegriplig.

”Fattar inte varför turkiska folket håller på med #DontTravelToSweden och snackar om våldtäkt”, frågar sig en engelskspråkig twittrare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.