Blandare med kokfunktion Foto: SVT

Brännskadeläkare varnar för ny kökstrend

Publicerad

De senaste åren har det blivit trendigt att installera köksblandare som ger kokande vatten direkt ur kranen. Men kokkranarna får inte installeras i privata hem och nu varnar både läkare och Boverkets experter för allvarliga skållningsskador.

Med en så kallad kokkran behöver man aldrig vänta på att vattnet ska koka. Man behöver bara öppna kranen för att få hundragradigt vatten direkt i sin tekopp eller pastakastrull. Kokkranarna är kopplade till en liten varmvattenberedare som förvaras under diskbänken. Man kan välja att antingen ha en separat kran för det kokande vattnet eller bara ha en kran som ger både kallt, varmt och kokande vatten.

– Tittar vi ute i Europa har försäljningen av kokkranar vuxit enormt den sista tiden. De senaste sju åren har vi sålt över 50.000 kokkranar i Norden så det är en väldigt populär produkt, säger Rickard Wutzler på Quooker Sverige AB, ett av flera företag som tillverkar kokkranar.

Sparar tid

Han berättar att kunderna använder kranarna för att spara tid och för att till exempel snabbt kunna göra välling, desinficera skärbrädor eller koka upp grönsaker.

Men det här är en ny produktgrupp som skapar oro bland både läkare och Boverkets experter.

– Jag är mycket oroad eftersom jag tror att vi kommer att få se ett uppsving av antalet skållningsskador. Vi har ju en strid ström av både barn och vuxna som skadar sig på hett vatten och då är det inte bra att införa ytterligare en källa till hett vatten i våra hem, säger Fredrik Huss, överläkare och docent vid Brännskadecentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Ökad skållningsrisk

Bertil Jönsson är expert på vattenfrågor på Boverket och han varnar också för att kokkranarna kan leda till fler brännskador.

– Det finns en risk att barn och äldre personer förväxlar dem med vanliga kranar och att de bränner sig. Det sitter inte i ryggmärgen hos föräldrar att alltid ha uppsikt över sina barn när de är nära en kokkran på det sätt som man har när man sätter på en kastrull eller en vattenkokare, säger Bertil Jönsson.

Brännskada på en tiondels sekund

Varje år behöver 1.200 till 1.300 personer åka till sjukhus på grund av att de skållat sig på hett vatten. De flesta är små barn. Det tar bara en tiondels sekund innan ett barn kan få en allvarlig skada av hundragradigt vatten. Deras tunnare hud gör också att de får djupare skador än vuxna.

På Quooker hävdar man att kokkranar är ett säkrare sätt att koka vatten på än just vattenkokare och kastruller eftersom kranarna är fasta installationer som barnen inte kan riva ner och få över sig.

– Det här är det absolut säkraste sättet att koka vatten på. Vattnet kommer dessutom ut med en väldigt stor mängd luft som isolerar och skyddar handen om du skulle få vattnet på dig, säger Rickard Wutzler och visar hur han snabbt kan dra fingrarna genom vattenstrålen. Något som läkaren Fredrik Huss beskriver som ett billigt trick.

– Det är ju ett klassigt partytrick att dra fingret genom en ljuslåga eller en gasolbrännare och det går alldeles utmärkt om man gör det fort men om man stannar upp det minsta så kommer man ju att skada sig. Man ska komma ihåg att kranen är till för att till exempel blanchera grönsaker och kan man bränna av huden på en tomat så kan man bränna huden på människor, säger Fredrik Huss.

Tar längre tid för barn att reagera

Eftersom yngre barns nervsystem inte är fullt utvecklade tar det längre tid för dem att dra sig undan om de bränner sig. Risken är alltså att ett barn som hamnat under strålen inte kan reagera tillräckligt snabbt för att undvika skållning.

Företagen Quooker och GROHE, som också säljer kokkranar, påstår dock att kranarna är barnsäkra.

– De är barnsäkra så det går inte att sätta på dem av misstag utan man måste trycka två gånger och vrida för att få på det kokande vattnet, säger Rickard Wutzler.

Barn kunde öppna barnsäkringen

Men när Boverket lät testa olika två kokkranar från Quooker kunde en tioåring öppna kranarna direkt och en femåring kunde öppna dem på andra försöket.

Företaget GROHE skriver i sin broschyr att en barnspärr gör att det praktiskt tagit blir omöjligt att bränna sig på det kokande vattnet från deras kokkran. Ett test utfört av det tyska institutet DAR visade dock att sju av hundra tre- till fyraåringar kunde öppna kranen direkt. Ytterligare sex barn kunde öppna den efter en demonstration. I Boverkets test lyckades en femåring öppna kranen med hjälp av båda händerna.

– Barn är oerhört lärorika och det finns alltså en risk att de kan klättra upp på diskbänken och öppna kranarna och skålla sig. Det är en risk vi inte vill ha. Ett barn som bränner sig är ett barn för mycket, säger Bertil Jönsson på Boverket.

Kokkranar är förbjudna i bostäder

Bland konsumenter är det främst barnfamiljer som köper kranarna. De är även populära på restauranger och företag, där de också är tillåtna. Men den som installerar en kokkran i hemmet bryter mot Boverkets byggregler som säger att vatten som ska användas till personlig hygien och hushållsändamål högst får vara 60 grader varmt när det kommer ut ur kranen.

– Man bryter mot lagen om man sätter in en kokkran i en bostad. Vi har den här regeln om maximalt 60 grader just för att minska risken för att barn och gamla ska skada sig. Vi vill att folk ska veta att kokkranarna kan bli oerhört farliga och att man bränner sig direkt om man kommer i kontakt med det hundragradiga vatten, säger Bertil Jönsson på Boverket.

En byggnadsnämnd som får kännedom om att man har installerat en kokkran i en bostad kan, med hot om vite, tvinga fastighetsägaren att ta bort den. Om någon skadar sig på kranen skulle fastighetsägaren kunna åtalas för brottet ”vållande till kroppskada” enligt 3 kap. 8 § brottsbalken. Det kan ge böter eller fängelse, enligt Claes Lernestedt docent i straffrätt vid Stockhoms universitet.

Eftersom det handlar om en ny produktgrupp är det, enligt de experter som har SVT talat med, fortfarande oklart om någon har straffats efter att ha installerat en kokkran i sitt hem.

Fakta: Så är regelverket

De grundläggande kraven på säkerhet vid användning finns i 8 kap. 4 § 4 i Plan- och bygglagen och i 3 kap. § 10 i Plan- och Byggförordningen.

Innebörden av kraven i lagen och förordningen utvecklas närmare i Boverkets rättsligt bindande byggregler, BBR i avsnitt 6:621. Att installera en kran som ger kokande vatten i ett privat hem strider mot den bestämmelsen. Detta gäller både vid nyproduktion och vid en ändring av en befintlig byggnad.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.