Alla partier ställer sig bakom ett förslag som syftar till att skriva av studielån om man flyttar till glesbygden. Foto: TT

C: Flytta till landet och slipp studielån

Uppdaterad
Publicerad

Den som flyttar till glesbygd ska kunna få studielånet avskrivet. Det föreslår Centerpartiet i dag. Förslaget är snarlikt det som Landsbygdskommittén presenterade så sent som i januari i år.

Centerpartiet föreslår att den som flyttar till en glesbygdskommun ska kunna få sin studieskuld avskriven med 10 procent per år. Maxtaket för avskrivningen skulle vara 300.000 kronor, vilket enligt Centerpartiet motsvarar ett genomsnittligt studielån vid examen.

Det här skulle locka till exempel sjuksköterskor och lärare att flytta till kommuner som i dag har problem att rekrytera tillräckligt med personal, menar Centerpartiet.

LÄS MER: Centerpartiet vill sänka förtidspensionen för flyktingar

Snarlikt förslag

Så sent som i januari år la den parlamentariska Landsbygdskommittén fram ett snarlikt förslag. Landsbygdskommittén hade fått regeringens uppdrag att ta fram en långsiktig politik för en hållbar utveckling av den svenska landsbygden, och samtliga riksdagspartier var representerade.

Landsbygdskommittén föreslog att den som efter examen flyttade till någon av 23 glesbygdskommuner skulle få skriva av sitt studielån.

– Det här var ett av de 75 förslag som vi la fram, inspirerade av Norge där möjligheten att skriva av studielån har haft positiva effekter, säger Landsbygdskommitténs ordförande Johan Persson (S), till SVT Nyheter.

LÄS MER: Positiva reaktioner på landsbygdsutredningen

Även Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har drivit förslaget för att få fler att bosätta sig i glesbygdskommuner.

LÄS MER: V vill locka fler till landsbygden med avskrivna lån

”En kompromiss”

Centerpartiets förslag är en variant av idén och omfattar fler kommuner, 38 stycken. Man utgår från det så kallade Stödområde A, en region i norra Sverige som får ekonomiska stöd av olika slag.

– De 23 kommuner som Landsbygdskommitténs förslag omfattar var en olycklig avgränsning. Till exempel fanns inte Sollefteå med i Landsbygdskommitténs förslag, trots en uppenbar glesbygdsproblematik. Vi utgår helt enkelt från Stödområde A, en avgränsning som redan finns och fungerar, säger Centerpartiets ekonomiska talesperson Emil Källström (C).

Johan Persson (S) menar att det är fritt fram för Centerpartiet att lägga egna förslag. 

– Vi gick igenom ett antal kriterier för vilka kommuner som skulle omfattas av möjligheten att skriva av studielån och kom fram till att glesbygdskommuner som till exempel Åre och Kiruna har stor skattekraft. Men det kan man alltid diskutera.

MUF kritiska

Även Moderaterna ställde sig bakom Landsbygdskommitténs förslag. Trots det får Centerpartiet kritik i dag av MUF:s ordförande Benjamin Dousa, som på Twitter skriver ”Nej tack till socialism”.

– Det man föreslår är direkta subventioner för vissa grupper i samhället. Att man tar skattepengar och ger till vissa människor är ju definitionsmässigt socialism. Varför ska inte folk som bor i Skåne, Linköping eller Karlstad få ta del av de pengarna och få sina studielån avskrivna? säger Benjamin Dousa till Aftonbladet.

”Rätt sida om Nordkorea”

Centerpartiets Emil Källström säger att han tar kritiken med ro.

– Med tanke på hur många gånger vi beskylls för att vara nyliberala tror jag att vi står på rätt sida om Nordkorea även den här gången, säger Emil Källström.

Landsbygdskommitténs utredning har precis varit ute på remissrunda och nu väntar genomgång av remissinstansernas kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.