Centerns partiledare Annie Lööf, bredvid partiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström. Foto: TT

Centerpartiet: ”Sänk förtidspensionen för flyktingar”

Uppdaterad
Publicerad

Sänk förtidspensionen för de som kommer till Sverige som flyktingar. Det föreslår Centerpartiet i sin skuggbudget som presenteras på onsdag. Förändringen beräknas leda till besparingar på totalt 1,4 miljarder på fyra år.

– Vi som tror på öppenhet och humanism har ett ansvar att visa hur vi kan anpassa systemen så att de fungerar så effektivt och billigt som möjligt, säger Emil Källström (C) ekonomisk-politisk talesperson.

Sjukersättning, tidigare förtidspension, betalas ut till personer som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller skada inte kan jobba. Den som har haft låga eller inga inkomster tidigare får en garantiersättning.

För att få full garantiersättning på knappt 9.000 kronor i månaden måste man ha 40 års försäkringstid.

Vill slopa undantag

Men för de som kommit till Sverige som flyktingar finns ett undantag. De får även räkna in åren i hemlandet.

Och det är det undantaget Centerpartiet nu vill slopa.

– Grunden i den svenska välfärden är att vi har ett antal gemensamma försäkringar som man kvalificerar sig in i genom att leva och arbeta i Sverige. Vi tycker att reglerna ska vara lika för alla, säger Emil Källström (C), ekonomisk-politisk talesperson.

SVT Nyheter har bett Försäkringskassan räkna på hur ett slopat så kallat flyktingundantag skulle påverka ersättningen för en person på 57 år, som kom till Sverige som flykting 2013 och blivit ”förtidspensionär” i år.

LÄS MER: LO öppnar för lägre löner till nyanlända

I dag får den personen full garantiersättning på 8.960 kronor i månaden. Med Centerpartiets förslag skulle ersättningen minskas till 1.120 kronor i månaden.

Människor kan ju inte rå för om de blir sjuka, varför vill Centerpartiet straffa dem med lägre ersättning?

– Vi vill behandla alla lika oavsett anledning till att man inte levt eller arbetat i Sverige. Vi är i ett nytt läge och vi måste se över alla välfärdssystem.

Enligt Centerpartiet ska de som får sin sjukersättning minskad få försörjningsstöd, tidigare socialbidrag, istället.

”Ska finnas skyddsnät”

– För de som av någon anledning inte kan finnas med på arbetsmarknaden ska det självklart finnas ett skyddsnät. Det som gäller lika för alla är det kommunala försörjningsstödet. Det ska se till att alla har en skälig levnadsstandard, säger Emil Källström (C).

LÄS MER: Trelleborg kräver Migrationsverket på 7,5 miljoner

För att kommunerna inte ska drabbas av ökade kostnader för försörjningsstöd vill Centerpartiet tillföra kommunerna 200 miljoner om året.

– När man gör en sådan här förändring så finns det en mycket viktig princip och det är att man kompenserar kommunerna och det gör vi också fullt ut, säger Emil Källström (C).

Besparing på 1,4 miljarder

Centerpartiet räknar med en besparing på totalt 1,4 miljarder på fyra år i den vårmotion som partiet presenterar på onsdag.

– De pengarna ska gå till att skapa jobb, inte minst till alla nyanlända.  Vi sänker skatten för småföretagen till exempel.

Centerpartiet har stöd för sitt förslag hos Liberalerna och Sverigedemokraterna medan Kristdemokraterna och Moderaterna ännu inte har satt ned foten. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har inte gått att nå för en intervju men hälsar via sin pressekreterare:

– För mig är grunden för förtroendet för socialförsäkringssystemet. Då ska allt självklart gå rätt till. Vi tittar nu på frågan om undantaget i sjuk- och aktivitetsersättningen i regeringskansliet och den har varit uppe i den blocköverskridande pensionsgruppen. Vi är inte klara med det arbetet än.

Kritik från vänstern

Regeringens samarbetspartner Vänsterpartiet är dock starkt kritiska till förslaget.

– Det är ett huvudlöst förslag som leder till ännu mer utpekande av ”vi och dom”. Alla som bor här ska naturligtvis kunna få sjukersättning på grundnivå, det ska inte vara beroende av om man har svenskt pass eller är nyanländ. Det här går inte att acceptera, säger Wiwi-Anne Johansson (V), ledamot i socialförsäkringsutskottet.

LÄS MER: S-minister slår tillbaka mot flyktingutredare

Undantaget för flyktingar gäller i dag även garantipensionen och även det vill Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna skrota.

Centerpartiets förslag – slopat undantag för flyktingar

Sjukersättning (förtidspension) kan betalas ut till personer som är 19 – 64 år. Den som haft låga eller inga inkomster före ”förtidspensionen” har rätt till en garantiersättning på maximalt 8.960 kronor i månaden. Kravet för full ersättning  är en försäkringstid på 40 år. Försäkringstiden räknas från 16 år fram till pensionen.

En person som klassas som flykting får i dag tillgodoräkna sig åren i hemlandet. Det undantaget vill Centerpartiet nu skrota. Det skulle innebära en besparing på 300 miljoner om året de två första åren och 400 miljoner de två åren efter.

Totalt en besparing på 1,4 miljarder fram till 2021. Eftersom alternativet blir försörjningsstöd för de som får sin sjukersättning sänkt vill Centerpartiet kompensera kommunerna med 200 miljoner om året.

Enligt Centerpartiet skulle förändringen påverka 22.000 personer på kort sikt.

Exempel:

  • Flykting  57 år
  • Bott i Sverige 4 år
  • I dag full garantiersättning 8.960 kronor per månad
  • Med Centerpartiets förslag 1.120 kronor per månad

Fotnot: Från första juli höjs den maximala garantiersättningen till 9150 kronor i månaden.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.