Flyktingar på väg av en färja i Trelleborg.

Trelleborg kräver Migrationsverket på 7.5 miljoner

Publicerad

Trelleborgs kommun går till domstol för att kräva Migrationsverket på 7.5 miljoner kronor. Det är kostnader kommunen haft i samband med den kaotiska flyktingsituationen för ett och ett halvt år sedan som Migrationsverket vägrar betala.

Situationen i Trelleborg var kaotisk hösten 2015. Som Sveriges näst största hamn tog kommunen emot tusentals flyktingar, något som myndigheterna var i det närmaste oförberedda på, särskilt Migrationsverket. Detta skapade stora problem för kommunen att få till ett fungerande mottagande.

– Ett Migrationsverk på plats hade varit en förutsättning. Det var inte Migrationsverket intresserade av. Det innebar att de barn och unga som kom till Trelleborg fick vänta i upp till tre, fyra eller fem veckor innan de blev registrerade som asylsökande, säger Cecilia Lejon, arbetsmarknadschef på Trelleborgs kommun.

Läs mer: Så hanterades flyktingkrisen

”Ska handla om barn”

Problemet är att Migrationsverket enbart betalar ut ersättning för personer som ansökt om asyl och då från dagen då ansökan är registrerad.

Det gör att verket anser att det är Trelleborgs kommun som ska stå för kostnaderna innan ansökan gjorts och i de fall där de unga valt att söka sig vidare till andra länder. Det spelar ingen roll om det är Migrationsverket som misslyckats med att registrera i rimlig tid.

– Det är helt tydligt vilka personer som omfattas av förordningarna. Det ska handla om barn som söker uppehållstillstånd i Sverige, säger Jan-Anders Rapp, verksjurist på Migrationsverket.

Läs mer: S-minister slår tillbaka mot flyktingutredare

”Ett svek mot Trelleborgs kommun”

Trelleborgs kommun har nu gått till förvaltningsdomstolen för att få pengarna trots Migrationsverkets beslut. Totalt begär Trelleborgs kommun 7.5 miljoner kronor. Det är vad det kostade kommunen att ta emot många av de unga som kom som ensamkommande flyktingar.

– Jag tycker att det är ett svek mot Trelleborgs kommun. Det är en betydande summa för kommunen. Pengarna är en sak en annan är signalen till Sveriges kommuner som jag tycker är än viktigare, säger Cecilia Lejon.

– Nu har ju Trelleborgs kommun överklagat det här beslutet, så det har ju en rättsprocess som följer. I slutändan får Trelleborgs kommun vända sig till regeringen och be om en regelförändring om det här inte fungerar, säger Jan-Anders Rapp på Migrationsverket.

En rad domar i förvaltningsdomstolarna har i liknande fall dömt till Migrationsverkets fördel. Trots det, och att verket hänvisar till regeringen, har migrationsminister Morgan Johansson inte velat ställa upp på en intervju eftersom det pågår en rättsprocess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.