Eu- och handelsminister Ann Linde. Foto: SVT

S-minister slår tillbaka mot flyktingutredare

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan lämnade utredaren Gudrun Antemar en utredning om hur mottagandet fungerade under flyktingkrisen 2015. Regeringen agerade för sent och information om situationen spreds aldrig i Regeringskansliet, hette det. Nu slår EU- och handelsminister Ann Linde (S) tillbaka mot kritiken.

– Vi agerade när vi skulle agera, säger Ann Linde till Aftonbladet.

Ann Linde var då statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman och ledde regeringens krishantering.

#flykt

Först runt den 7-9 september insåg Migrationsverket och regeringskansliet på allvar att årsprognosen över antalet asylsökande, som hade skrivits ned i juli, inte skulle hålla. Då tillsattes en samordningsgrupp med samtliga statssekreterare.

Information spreds inte

– Det var ingen som kunde föreställa sig den enorma ökning som kom så snabbt.

Läs mer: Så hanterades flyktingkrisen

Enligt regeringens utredare Gudrun Antemar fanns information om flyktingsströmmarna inom regeringskansliet, men de spreds aldrig vidare.

”Stämmer inte alls”

I utredningen hittar man följande formulering från Antemar:

”Det är inte orimligt att anta att beredskapen i Regeringskansliet och i andra myndigheter hade varit högre i början av hösten om kunskapen om att juliprognosen hade blivit inaktuell hade spritts”.

– Nej, det stämmer inte. Det stämmer inte alls, jag ledde regeringens krishantering under inrikesministern som har ansvar för detta, och då följde man händelser på daglig basis, säger Ann Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet