Delad bild. Till vänster: Anders Arborelius i kyrka med kors på väggen. Till höger: en kvinna utomhus i grön miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så vill olika kristna grupper påverka påvevalet. En svensk grupp vill grusa kardinal Anders Arborelius chanser till att bli ny påve. Foto: Pontus Lundahl/TT, Karin Airaksinen/SVT

Svenska gruppen vill stoppa Arborelius i påvevalet

Uppdaterad
Publicerad

Världens katoliker får snart se sin nya ledare. Valet i Sixtinska kapellet sker bakom lyckta dörrar. Nu kan SVT avslöja att en svensk grupp aktivt motarbetar kardinal Anders Arborelius.

Snart efter påvens död samlas konklaven i Vatikanen för att utse hans efterträdare. Valet ses som det viktigaste på länge på grund av flera samtidiga globala kriser: krig, migration och klimatförändringar. Påven har möjligheten att påverka opinionen hos världens 1,4 miljarder katoliker.

I den kristna världen är opinionsbildningen i full gång. Men hur en efterträdare väljs är höljt i dunkel. För vad som sker i konklaven stannar hos kardinalerna till dess att en ny påve kan utses.

Påve Franciskus 1936-2025

Enligt Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria, vill politiker som har en mer nationalistisk agenda att nästa påve inte har miljöfrågor och situationen för fattiga och flyktingar som hjärtefrågor.

– Så det finns väl en förhoppning från USA:s nuvarande administration att det ska bli en påve som inte lika ihärdigt som Franciskus betonar de här frågorna, säger han.

Grupper i maktkamp

Inom kyrkan finns flera grupper som vill motverka att nästa påve följer Franciskus tradition. De vill se en mer traditionell och konservativ kyrka med tydligare regler om rätt och fel.

Den svenske kardinalen Anders Arborelius beskrivs som en lågmäld, lyhörd person och har nämnts som en möjlig kompromisskandidat, bland annat av franska tidningen Le Figaro.

Men även i Sverige finns flera grupper som vill se en mer konservativ påve och de som aktivt motarbetar den svenske kardinalen.

SVT har träffat en av dessa grupper, som går under namnet ”Commando Jeanne d'Arc”. Deras kritik handlar dock om hans ledarstil, som beskrivs som svag.

– Jag älskar kyrkan, men jag måste tala ut. Han har i princip abdikerat från sitt ledarskap, och människor far illa, säger Maria Forsström, talesperson för gruppen.

Kritiken har nått Vatikanen

En i gruppen som jobbat nära kardinalen säger till SVT att de varit missnöjda med kardinalen och kyrkans ledning länge och försökt få hjälp men inte blivit hörda.

Skriften College of Cardinals Report, en nätpublikation där kardinalerna kan läsa på inför valet om var de olika kandidaterna står, har intervjuat människor runt kardinalen och skriver om Arborelius att han är ”känd för att undvika konflikter till varje pris” och att det har bildats ett ”maktvakuum” runt honom.

SVT har sökt Anders Arborelius via Katolska kyrkan i Sverige. Kyrkan säger till SVT att de inte känner igen kritiken och inte vill kommentera.

Anders Arborelius står i en kyrka. Kula och kors syns tydligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s sammanställning över Anders Arborelius bakgrund och se arkivmaterialen från den tidiga klostertiden. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påve Franciskus 1936-2025

Mer i ämnet