I dag kan kraven vara så höga att man inte kommer in på arbetsplatserna, säger Karl Petter Thorwaldsson. Foto: TT

LO öppnar för lägre löner till nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

LO föreslår utbildningsjobb för att bland annat hjälpa nyanlända till jobb. Ordförande Karl Petter Thorwaldsson uppger att man accepterar lägre löner för de jobben.

Tanken med utbildningsjobb är att arbetslösa med kort utbildning och liten yrkeserfarenhet ska få börja jobba och vid sidan om skaffa sig rätt utbildning under tiden.

– Jobbet först. Man ska komma in på arbetsplatsen, börja jobba och sedan bygga upp sitt CV, säger Thorwaldsson på en presskonferens. 

Han påpekar att det i dag ställs så höga krav innan man får jobb, så att många aldrig kommer in på arbetsplatserna.

Oklart hur låga löner

– Vi accepterar att detta sker med lägre löner, säger Thorwaldsson.

– Det är rimligt att arbetsgivaren får lägre kostnader.

Hur mycket lägre löner det handlar om vill inte Thorwaldsson inte uttala sig om.

– Jag tänker inte nämna någon summa. Det får bli en förhandling med vår motpart, säger han.

LO-ordförande betonar att det är arbetsmarknadens parter som ska utforma anställningarna. Han hoppas att LO:s utspel ska få fart på de strandade förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter om nya anställningsformer för lågutbildade.

Utbildningarna för de som får utbildningsjobb ska samhället, främst kommunerna, stå för, enligt förslaget. Det ska handla om reguljär vuxenutbildning.

Individens ansvar

Utbildningarna för de som får utbildningsjobb ska samhället, främst kommunerna, stå för, enligt förslaget. Det ska handla om reguljär vuxenutbildning.

LO anser att det ska vara individen som ska ta ansvar för sin egen utbildning. Utbildningen kommer att behöva ske även på helger och kvällar.

LO:s förslag gäller personer mellan 25 och 45 år, som saknar gymnasieutbildning. Man bedömer att målgruppen i dag omfattar omkring 50.000 personer. Många av dem är utrikesfödda.

– Vi kommer att behöva de här personernas kunskap och kompetens, säger Thorwaldsson.

– Samtidigt säger vi nej till enkla jobb. Vi tror inte på det.

Är temporärt

LO-ordförande betonar att den lägre lönenivån som utbildningsjobben skulle innebära, bara ska gälla tills att arbetstagarna nått samma kompetens som de andra på arbetsplatsen.

Därefter ska vanliga kollektivavtalsnivåer gälla.

Hur lång tid den längre lönenivån ska gälla kommer att variera från bransch till bransch, uppger Thorwaldsson.

För att LO ska vara beredd att ingå avtal om utbildningsjobb så ställer man krav på staten. Bland annat måste en obligatorisk grundskola för nyanlända som saknar fullgjord grundskola säkerställas.

LO vill också att arbetsmarknadens parter ska få ökat inflytande över subventionerna inom arbetsmarknadspolitiken. Dessutom ska staten ställa upp med goda utbildningsmöjligheter och studiefinansiering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer