De blev vittnen till mardrömmen på Drottninggatan

Uppdaterad
Publicerad

När lastbilen kom i hög hastighet nedför gatan i centrala Stockholm kastade sig människor åt sidan, de som hann undan fick se ett fordon skoningslöst meja ner personer och krascha rakt in i varuhuset Åhléns skyltfönster. Vittnen som överlevde terrordådet berättar för SVT Nyheter om mardrömmen på Drottninggatan.

Kicki Ringlöw har just tagit några kliv ut i korsningen på väg från Hötorget i Stockholm och rundat hörnet när hon hör ett olycksbådande ljud. Det är ljudet av ett fordon som närmar sig i hög fart.

Läs mer: Detta vet vi om attacken

Terrordådet i Stockholm

Hon och resten av sällskapet hinner stanna upp och backa bort från gatan, den stora gågatan som varje dag är fylld av strosande människor. Ett par sekunder senare händer det ofattbara.

– Då kör lastbilen över tre personer mitt framför ögonen på oss, på de som inte hinner undan, berättar Kicki Ringlöw.

”Den bara fortsatte att växla upp”

SVT Nyheter har fått vittnesmål från människor från hela Sverige, människor som haft gemensamt att de strax före 15-tiden den 7 april befann sig på gatan där vad som nu anses vara ett terrordåd ägde rum.

En av dem är Rasmus Myrvälder. Familjen var på besök från Gotland. Han och pappan skulle ta en öl, flickvännen var ute och shoppade på Drottninggatan. När de hör ljudet tänker Rasmus att det är en lastbil som fått gashäng.

Men då borde den ha kört in i en byggnad och stannat, säger Rasmus.

– Den bara fortsatte att växla upp, körde sick-sack och mejade ner allt folk. Den körde mellan betongblomkrukorna och husen. Det gick bara snabbare och snabbare. Då förstod jag att det var allvarligt och att det var något sjukt på gång.

Rasmus Myrvälder befann sig på Drottninggatan när dådet skedde. Foto: Privat/SVT

Bussen tvärstannade

Rasmus hittar flickvännen och tillsammans springer de, tillsammans med så många andra, för att ta skydd. Väl i trygghet tänker han på skolklassen som han sett stå och sälja majblommor på Drottninggatan.

– Det första jag tänkte var att det var tur att barnen var borta när lastbilen kom.

LÄS MER: Två personer gripna – Poliskälla: Finns en koppling

Lastbilen, som kapats vid en restaurang, viner skenandes ner längst gågatan. I en buss, på väg hem, sitter journalisten Martin Svenningsen.

Chauffören tvärstannar plötsligt, han har sett fordonet. Martin Svenningsen ser resterna av en människa på gatan, men förstår inte att det har med lastbilen att göra.

– Jag tror att någon har sprängt sig. Sen ser jag en person ligga på marken och tillsammans med några personer springer vi dit och börjar hjärt- och lungräddning. Då kommer en kvinna som var läkare och säger att vi kan sluta. Han var död.

”Tre personer blev nermejade”

Kicki Ringlöw, som till vardags arbetar som ambulanssjukvårdare i Umeå, står samtidigt chockad i korsningen. Två steg åt fel håll, eller några sekunders tidigare avfärd från Hötorget så hade det kanske sett annorlunda ut, säger hon.

– Vi ser den första personen dras med under lastbilen flera meter. Vi står där och tänker att ”vi måste ringa 112”, men kom inte fram på telefon. Så vi rusade fram till de som blev nedmejade och började se efter om en person levde. Men vi insåg ganska snabbt att han inte levde, säger hon och fortsätter:

– Tre personer blev nedmejade, men den tredje reser sig på benen. En annan person ligger kvar på marken och är död.

Hon befann sig i Åhléns-huset

Mattias Kunze från Luleå har just kommit in på ett café när han och sambon blir vittnen till det som händer utanför.

– Jag såg kroppar på marken och en kvinna med ett barn som blivit nermejad. Det

Mattias Kunze, bosatt i Luleå, blev vittne när lastbilen körde på människor på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Privat

var många människor som sprang fram för att hjälpa henne och barnet och jag vet faktiskt inte riktigt hur det gick. Folk skrek överallt.

Den skoningslösa färden får ett slut när lastbilen, i slutet av gågatan, kör rakt in i fönstret till parfymavdelningen i det stora Åhléns-varuhuset. I ett rum några våningar upp sitter Liv Rickardsdotter och äter sin lunch.

Läs mer: Föraren försökte stoppa kapningen – blev påkörd

Hela rummet skakar till, hon tittar ut genom fönstret med utsikt över hela Drottninggatan.

– Jag ser folk som skriker och springer, och även personer som ligger ned och är skadade. När jag lutade mig fram såg jag bakdelen av lastbilen som kört in i huset.

Samtidigt som människor flyr i panik står lastbilen, den som tagit fyra liv och skadat flera människor, kvar i lågor.

Ia Selleberg och Camilla Arvidsson kommer ut från en affär i närheten.

– De ljuden som vi hörde från lastbilen, det kommer vi aldrig, aldrig att glömma, berättar Ia Sellberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet