Elisabeth Granbom är en av dem som drabbades värst av översvämningarna i Hallsberg den 6 september. Foto: SVT/TT

Efter översvämningarna: ”Det mest dramatiska jag varit med om”

Publicerad

Elisabeth Granbom drabbades hårt av översvämningen i Hallsberg den 6:e september. Hela hennes villa totalförstördes av vattnet. Det blir en ekonomisk smäll och ett års väntan på att flytta tillbaka. Och hon är rädd att det händer igen.

– Det är en tanke man helst inte vill ha, säger hon till SVT Nyheter.

Elisabeth och hennes grannar hör till dem som drabbades värst den där söndagmorgonen i början av september. Det hade regnat 30-40 mm dagarna innan och när det sedan kom över 100 mm på ett dygn fanns det inget sätt att stoppa allt vatten.

– Det gick jättefort. Det steg med en oerhörd hastighet. Man han inte rädda bilar utan det var bara att rädda det som kunde räddas inne i hemmen. Och se till att komma härifrån. Det var oerhört dramatiskt. Det var det mest dramatiska jag varit med om, berättar Elisabeth Granbom. 

#vårtklimat – skyfall

Tuff kamp tillbaka

Omkring ett 50-tal hus skadades i villaområdet där Elisabeth Granbom bor. Det ligger omgivet av två åar och är lågt beläget. Vattnet stod 1,5 meter över gatan.

I dag, tre månader senare, står en container utanför nästan varje hus och hantverkare jobbar med att riva ut fuktskadade golv och väggar. Bara tomma skal återstår av flera hus.

Hemma hos Elisabeth Granbom är hela golvet upprivet och det står fläktar på flera ställen för att torka ut. Först nästa höst räknar hon med att flytta tillbaka. Trots försäkring kommer det att kosta henne över 100.000 kronor.

– Jag har varit väldigt ledsen. Jag kämpar varje dag för att orka och få något normalt liv tillbaka. Men det kommer att ta tid.

Skador för många miljoner

Det handlade om över två miljoner kubikmeter vatten, nästan en hel årsnederbörd. Vattnet steg snabbt mellan klockan fyra och åtta på morgonen. Det var så stora volymer att varken åarna, avloppsrören eller skyddsdammarna räckte till. Fyrahundra fastigheter vattenskadades. I ett tidigt skede uppskattades försäkringsskadorna till totalt 60 miljoner.

Många av kommunens fastigheter skadades också. Skolköket stängdes, simhallens reningsverk slogs ut och gymet i källaren totalförstördes.

– Vi var här och plockade grejor och försökte rädda det vi kunde. Sen insåg vi att det är meningslöst jobb. Man är maktlös, säger fastighetskötaren Torbjörn Kjellén.

SMHI hade fel

Kommunen gick upp i beredskap på lördagkvällen och i krisläge söndag morgon. Förskolor flyttades och gamla evakuerades med hjälp med båtar. Men SMHI:s ovädersvarning hade inte bara fel om tid och regnmängder, den pekade också ut fel område. Det gjorde att Hallsbergs kommun inte var förberedd. Kommunen har tidigare sett över avloppsnätet och tvingat några hus att bygga högre upp. Men det  räckte inte vid ett så extremt skyfall.

– Det har varit översvämningar förut men inte med den här typen av skador, säger Marianne Christiansen, samhällsbyggnadschef i Hallsberg.

Hon påpekar att det var så mycket vatten att avloppssystemet var fullt och låg under en meter vatten.

Kunde kommunen gjort mer?

Nu utreds om kommunen kunde ha gjort något för att förebygga eller stoppa skadorna. Elisabeth Granbom och hennes grannar är kritiska.

– Vi är väldigt många som tycker att det inte har funnits någon framförhållning för att något sånt här ska hända. Det borde funnits en plan. Vi köper inte att det bara var SMHI:s dåliga prognos som gjorde att detta hände. Det måste finnas ett avrinningssystem som fungerar.

– Det får utredningen visa, svarar Marianne Christansen på Hallsbergs kommun.

Nu tittar kommunen på om man ska valla in några områden och hur man ska ha beredskap för att bygga mobila fördämningar. Man ska också se över var och hur man får bygga.

Kan hända igen

Villaområdet har svämmat över förut. En gång när Elisabth Granbom var nyinflyttad. Klimatförändringarna gör att risken ökar för att det ska hända igen.

– Jag kan ju inte sälja det här huset. Jag måste ju lära mig att leva med den här rädslan att det kan hända igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat – skyfall

Mer i ämnet