Foto: TT

Margit Silberstein: Socialdemokraterna vrider sig i plågor inför 2016

Uppdaterad
Publicerad

Håller regeringen? Tar alliansen stöd av SD? Får vi låglönejobb? Margit Silberstein skriver om vad som kan hända i politiken under 2016.

Finanspolitiska rådet vill det. Gurun bland nationalekonomer Lars Calmfors bejakar det. Konjunkturinstitutet säger också ja. Arbetsförmedlingens chef är inne på samma linje: Att Sverige behöver en sektor med enkla jobb och låga löner.

Socialdemokraterna vrider sig i plågor, men de kommer att utsättas för en enorm press för att nyanlända ska få jobb och integreras i Sverige.

Årskrönikor 2015

Snart är 75 procent av de inskrivna på Arbetsförmedlingen personer utan utbildning som står långt ifrån arbetsmarknaden, enligt Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg, socialdemokrat med ett förflutet i regeringskansliet.

Att se till att dessa människor får jobb kallas integration och blir regeringens största utmaning de närmaste åren. I dag kan det ta åtta år, och mer, för de från andra länder att komma ut på arbetsmarknaden. Ett sätt att korta den tiden vore att regeringen stimulerar fram en låglönesektor, uppmanar alltfler tunga instanser och ekonomer.

Kan S hålla emot?

Socialdemokraterna värjer sig, LO betackar sig, eftersom de ser låglönejobb som vägen mot ett nytt klassamhälle – allt det som socialdemokratin kämpat mot. 

Ska Socialdemokraterna hålla emot? Finansminister Magdalena Andersson andas en avstickare från de grundläggande värderingarna. Hon säger att hon inte vill låsa fast sig vid ideologi och öppnar för ett breddat Rut-avdrag, alltså statligt subventionerade jobb.

Men hon hänvisar till arbetsmarknadens parter när hon får frågor om låglönejobb i Sverige som i Tyskland. Och hon kan peka på att den tyska modellen, som visserligen skapat ökad tillväxt, blivit alltmer ifrågasatt och kritiserad för lönedumpning och dåliga villkor. 

Konvulsioner i regeringen

Hur länge håller den rödgröna regeringen samman? Konvulsionerna från det dryga år som gått ger fortfarande efterskalv i båda partier. Inte minst i Miljöpartiet vars stolta ledstjärna falnar i krocken med regeringskansliets brutala verklighet. Miljöpartisterna fick Ojnareskogen och ett brutet avtal om vapenexport med Saudiarabien.

Men flyktingpolitiken, som får hejarop av Sverigedemokraterna, har tärt hårt på den gröna själen. Den tål inte mycket mer, även om makten har härdat språkrören att, med tårar och ursäkter att den förda politiken är ”skit”, ändå gå vidare.

Kanske är det värsta redan gjort. Men utvecklingen i omvärlden och Stefan Löfven har sista ordet. Om antalet asylsökande ökar igen och den socialdemokratiska delen av regeringen driver igenom en ännu hårdare asylpolitik lär regeringens dagar vara räknade.

Alliansen splittrad

Och hur ser Alliansens dagar tillsammans ut? Alliansparterna upprepar som ett mantra att de ska gå till val tillsammans 2018. Mycket pekar på det eftersom själva Alliansen är de borgerliga partiernas starkaste kort i strävan mot att återta regeringsmakten. Men partierna är splittrade och Moderaternas motvilja mot Sverigedemokraterna tycks inte lika djuplodande som Liberalernas och Centerns.

Om den rödgröna regeringen fortsätter marschen utför och blir ännu svagare kan det uppstå ett tryck i framförallt Moderaterna att få med sig allianskamraterna på att fälla regeringen och ta över med stöd av Sverigedemokraterna. 

Den utvecklingen är inte så sannolik. Men vem kunde föreställa sig att allt osannolikt som hände år 2015 skulle inträffa?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Årskrönikor 2015

Mer i ämnet