Foto: TT

Dubbel press på regeringen i flyktingfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen pressas nu från två håll om åtgärdspaketet för att minska flyktingströmmen. Moderaterna vill se ännu kraftigare åtgärder för att nå en bred uppgörelsen. Men samtidigt mobiliserar sig kritiker inom Miljöpartiet kring krav på en intern omröstning i frågan.

I eftermiddags höll utrikesnämnden ett extrainsatt sammanträde med anledning av regeringens åtgärdspaket och läget inom EU. Från regeringen deltog utrikesminister Margot Wallström (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) medan flera av de övriga partierna representerades av sina partiledare.

Ytterligare steg

Moderatledaren Anna Kinberg Batra framhöll efter mötet Moderaternas krav att regeringen borde vidta ännu kraftfullare åtgärder.

– I går sa statsministern att han är beredd att ta ytterligare steg om det behövs, det tycker jag är viktigt. Sverige måste få ordning i en ohållbar situation där andra europeiska länder inte tar sitt ansvar och människor måste sova ute i Skåne.

Hur uppfattar ni signalerna från regeringen?

– Regeringen har tagit viktiga steg i rätt riktning. Man måste vara medveten om att det inte är säkert att det räcker. Vi är beredda att diskutera ytterligare åtgärder om det behövs, och det uppfattar jag att regeringen också är.

Slitningar inom MP

I går öppnade Stefan Löfven för att diskutera ytterligare åtgärder om de redan aviserade inte skulle visa sig tillräckliga för att kraftigt minska flyktingströmmen till Sverige.

Samtidigt har Miljöpartiets Åsa Romson tydligt markerat att partiet inte kommer att acceptera en ytterligare åtstramning enligt Moderaternas modell. I en intervju med Dagens Nyheter kallade hon den ”en gräns som är omöjlig att gå över”.

I kväll avslöjar nu Dagens Industri att en grupp Miljöpartister arbetar aktivt för att få till stånd en intern medlemsomröstning om åtgärdspaketet.

Vill se omröstning

Före detta riksdagsledamoten Lage Rahm i Göteborg bekräftar för SVT att arbetet pågår. Han vill inte berätta om några aktiva riksdagsledamöter deltar för att få en omröstning till stånd, men säger att man känner sig säkra på att nå upp till de 10 procent av medlemmarna som krävs för att omröstningen ska bli av.

När SVT Nyheter i går sökte samtliga Miljöpartiets riksdagsledamöter uppgav tre att man kommer att stödja förslagen i riksdagen, medan en svarade att han inte kommer att kunna göra det och fem inte ville berätta hur de avser att rösta.

För Löfven betyder det att han å ena sidan kanske kan nå en bred uppgörelse över blockgränserna, å andra sidan kan kanske regeringssamarbetet med Miljöpartiet stå på spel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.