”Jag trodde att det var lösningen på mitt problem”

Efter avslöjandet om misstänkt handel med köplatser: UD skärper riktlinjer

Uppdaterad
Publicerad

UD skärper nu riktlinjerna för hur ambassader ska hantera tidsbokning och förturer till uppehållstillstånd och familjeåterförening. Detta efter SVT:s och Ekots avslöjande om misstänkt handel med köplatser.

– Vi har skärpt rutinerna kring både tidsbokningen och de prioriterade ärendena, säger UD:s presschef Sofia Karlberg.

Utrikesdepartementet har också förändrat utbildningen för de tjänstemän som ska skickas ut till utlandsmyndigheterna.

Bakgrunden är Ekots och SVT:s rapportering om misstänkt handel med köplatser.

Förtur – för 100.000

I mars berättade vi hur Lubna Mousa 2016 erbjöds förtur till en intervju om familjeåterförening på Sveriges ambassad i Amman – till en kostnad av motsvarande över 100.000 kronor.

Samtidigt som ambassaden i Amman försökt gå till botten med uppgifterna, har UD och Migrationsverket fått tips om liknande oegentligheter på andra ambassader.

LÄS MER: De erbjöds gå före i kön till uppehållstillstånd – för 100.000 kronor

Där har man försökt utreda påståendena, men hittills utan att man hittat några konkreta fall av försäljning eller spårat några misstänkta personer. Lubnas fall har nu polisanmälts av UD.

Kanske inte syns

Myndigheternas utredare har bland annat gått igenom sina egna register över beviljade förturer, för att se om någon fått förtur på ett felaktigt sätt. 

LÄS MER: UD polisanmäler erbjudande om att gå före i kön

Något sådant fall har man inte hittat, men det behöver inte betyda att människor inte tvingats betala för förturer.

– Det skulle kunna vara så att någon försöker få människor att betala för något de redan har rätt till. Och i så fall skulle det inte sticka ut i systemet, säger Sofia Karlberg, som dock menar att ambassaderna nu anpassar sitt agerande efter denna möjlighet.

LÄS MER: Efter SVT:s avslöjande: UD går ut med varning till 60 ambassader

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.