”Jag trodde att det var lösningen på mitt problem”

UD polisanmäler erbjudande om att gå före i kön

Uppdaterad
Publicerad

Lubna skulle få betala över 100.000 kronor för en förtur till familjeåterförening. Nu polisanmäls händelsen av UD. Flera ambassader har också startat utredningar efter tips med liknande uppgifter, men hittills utan att man hittat några skyldiga.

I mars berättade SVT och Ekot om Lubna Mousa, som blivit uppringd av personer som påstod sig representera Migrationsverket. De hade begärt motsvarande över 100.000 kronor för att Lubna skulle få förtur till en intervju om familjeåterförening på Sveriges ambassad i Amman, Jordanien.

LÄS MER: Erbjöds gå före i kön – för 100.000 kronor

Avslöjandet väckte starka reaktioner. Ambassaden startade en utredning och UD gick ut med en varning på samtliga svenska utlandsmyndigheter som hanterar migrationsärenden.

Inga resultat

Under våren har ambassaden i Amman vidtagit flera utredningsåtgärder i samarbete med Migrationsverket och UD, men man har inte lyckats spåra vem som ringde Lubna.

Man har heller inte funnit några konkreta fall där personer faktiskt betalat för en förtur.

Däremot har UD beslutat att polisanmäla Lubnas ärende i Sverige.

– Det är mycket allvarligt att man försöker utnyttja utsatta människor. Vi tycker att det fanns en grund för polisanmälan i den delen, säger Sveriges ambassadör i Amman, Erik Ullenhag.

LÄS MER: ”Oacceptabelt att tjäna pengar på utsatta”

Fler utredningar

Samtidigt visar Ekots och SVT:s fortsatta granskning att både UD och Migrationsverket fått tips från andra håll om misstänkt handel med köplatser på ambassader. Tipsen har kommit både före och efter vår publicering, och rör olika svenska beskickningar.

I Turkiet och Sudan har utredningar startats, hittills utan konkreta resultat.

Bland tipsen finns påståenden om att personal från Migrationsverket skulle vara inblandade, men enligt myndigheten har inget sådant kunnat beläggas.

– Just nu finns det inget som tyder på att någon anställd vid Migrationsverket skulle vara inblandad i de här oegentligheterna. Men utredningen pågår och vi fortsätter lämna stöd till UD i den, säger Magnus Rodin som är chef för Migrationsverkets region Stockholm.

LÄS MER: Efter avslöjandet: UD skickar massvarning till ambassader

Vet du mer om detta? Kontakta våra reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.