Ambassadören i Amman, Jordanien, Erik Ullenhag, blir väldigt upprörd när han får höra om hur familjen Deshli erbjudits köpa förtur i intervjukön om att få uppehållstillstånd. Foto: Johny Karam/SVT

Ambassadörens starka reaktion på avslöjandet: ”Oacceptabelt att tjäna pengar på utsatta”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges ambassadör i Amman reagerar starkt på avslöjandet att personer krävt pengar för en förtur till intervju på ambassaden. Ambassaden utreder samtidigt andra uppgifter om misstänkta oegentligheter, som ska ha kommit in under den gångna veckan.

Många står på kö för en intervjutid på den svenska ambassaden i Amman, Jordanien. Köerna har minskat men är fortfarande långa. I dag bokas tider som ligger ett år framåt i tiden.

Sveriges ambassadör Erik Ullenhag bekräftar att ambassaden vid olika tillfällen fått uppgifter om att det skulle pågå en handel med köplatser. Men han säger att man då sett över rutinerna, och försäkrat sig om att det inte är möjligt att dyka upp på en tid som någon annan bokat.

Misstänkt handel med köplatser

”Mycket allvarligt”

Men SR Ekot och SVT Nyheter kan i dag berätta om hur en familj kontaktats av personer som utgett sig för att själva jobba för svenska myndigheter, med detaljerad kunskap om familjens ärende, och lagt fram ett krav på motsvarande över 100.000 kronor för att få förtur till intervju.

– Det låter mycket allvarligt, säger Erik Ullenhag till SVT Nyheter när han nås av nyheten.

När han får läsa en utskrift från det telefonsamtal som finns inspelat reagerar han starkt.

– Det här är något nytt som jag inte sett tidigare. Det är oacceptabelt om en person påstår sig företräda Migrationsverket eller ambassaden, och försöker tjäna pengar på utsatta människor. Så ska det inte gå till.

LÄS MER: ”Det var en svår situation”

Utreder uppgifter

Han säger att ambassaden nu ska utreda uppgifterna, och berättar också att man redan startat en utredning baserad på uppgifter som kommit in under den gångna veckan.

– Det har kommit in uppgifter om att det skulle gå att köpa sig en tidigare köplats. Jag har inga belägg för att det har skett men vi tar informationen på största allvar.

Han vill inte berätta några detaljer om den nya utredningen, men säger att uppgifterna i det fallet kommit in via Migrationsverket.

Hör Sveriges Radios reportage här

Hör Radio Swedens reportage här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt handel med köplatser

Mer i ämnet