Riksrevisionens granskning är föranledd av avslöjanden i bland annat SVT och Ekot. Foto: TT

Svagt skydd mot korruption på ambassader – Riksrevisionen kräver åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Visum som stulits eller gått till fel personer. Erbjudanden om att gå före i kön om man betalar pengar. Efter flera skandaler har Riksrevisionen granskat skyddet mot korruption och oegentligheter på de svenska ambassaderna – och hittat flera brister.

SVT och Ekot har avslöjat flera fall av misstänkta oegentligheter i hanteringen av visum på ambassader och konsulat.

Dessa och andra avslöjanden har gjort att Riksrevisionen valt att granska insatserna mot fel och fusk, ”om skyddet mot oegentligheter i migrationshanteringen vid utlandsmyndigheterna kan effektiviseras”.

Flera brister

Granskningen visar nu bland annat att skyddet mot korruption och andra oegentligheter är svagt och kan stärkas. Enligt Riksrevisionens gäller det särskilt arbetet för att upptäcka oegentligheter och att utreda anmälda oegentligheter.

Riksrevisionen konstaterar i en sammanfattning att UD genomfört flera åtgärder för att stärka skyddet, men att det ändå ”i flera centrala delar är för svagt”.

Man rekommenderar flera skärpningar, bland annat av rutiner och inspektioner.

Bland annat bör rutinerna för utredning av anmälningar ses över ”eftersom den inte säkerställer att utredningar genomförs på ett oberoende, kompetent och rättssäkert sätt.”

Ansökningar om visum och uppehålls- och arbetstillstånd hanteras på ett 60-tal svenska ambassader och konsulat, som årligen hanterar 200 000 viseringsärenden och 70 000 ärenden om uppehållstillstånd.

Antalet migrationsärenden har ökat och antalet så kallade anknytningsärenden bedöms öka ytterligare framöver. Hos flera av utlandsmyndigheterna är köerna långa.

Samtidigt finns verksamheten ofta i miljöer med hög korruption och där det finns risk för påtryckningar.

Källa: Riksrevisionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt handel med köplatser

Mer i ämnet