Det tog Evert Zander 20 år att bli från skulderna efter sin skada på jobbet. Foto: David Lundmark

Everts rygg gick sönder på jobbet – fick inget skydd av försäkringen

Publicerad

När Evert Zander, 55 år, skadade ryggen efter ett tungt lyft på jobbet trodde han att han var skyddad av försäkringen från Afa, facket och arbetsgivarnas försäkringsbolag. Men istället ledde det till 20 år av skulder och skuldsanering hos kronofogden.

Evert Zander hade fyllt 32 år när kroppen sade ifrån, berättar han för Kommunalarbetaren och Dagens Arbete.

Byggde tåg

Han arbetade med att bygga X2000-tåg. Det var många tunga lyft när delarna skulle flyttas från lastkajerna.

– Jag minns ett tungt lyft och att det kraschade i ryggen. Det lät som man krossar ett knäckebröd ungefär, säger Evert Zander.

Fick nej

Smärtan blev värre, och han fick skadan godkänd som ”arbetssjukdom” hos Försäkringskassan. Sedan trodde han att fackets försäkring Afa skulle täcka inkomstförlusterna när han inte kunde jobba. Men enligt Afa var det inte jobbet som gjorde att Evert slets ut.

I en granskning av fackets och arbetsgivarnas försäkringsbolag Afa, som ska skydda de som slitits ut på jobbet, är det få utslitna som får godkänt och får ta del av pengarna.

Ond spiral

Evert hamnade i en ond spiral. Han tvingades sälja sitt hus. Han hamnade i skulder och det hela slutade hos Kronofogden. Efter 20 års kamp mot skulderna beviljades han skuldsanering. Vid 55 år är han skuldfri.

– Det är helt förfärligt. Man tror att man har ett skydd. Men att slita ut kroppen är det värsta du kan råka ut för i arbetslivet, säger han till Dagens Arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.