För Johanna Berger förändrades allt efter ett tungt lyft under ett arbetspass. Foto: David Lundmark

Johannas lojalitet på jobbet kostade henne allt

Uppdaterad
Publicerad

Skötaren Johanna Berger är ännu en som fått kämpa för att få rätt till ersättning efter en olycka på jobbet. – Min livskvalitet har blivit skit helt enkelt, säger hon till Kommunalarbetaren.

Johanna Berger förbannar fortfarande sin lojalitet mot arbetsgivaren. För henne förändrades allt efter ett tungt lyft under ett arbetspass på stödboendet för vuxna med psykiska funktionshinder.

Tungt lass

Hon hade ansvar för lunchen, samtidigt som en boende behövde hjälp och maten brände på spisen. Då kom dessutom nästa veckas matleveranser, som skulle in i kylen. Det var ett tungt lass med mat.

– Det var bara jag där och det var mat för en vecka, jag kunde inte riskera att den blev förstörd, berättar hon för Kommunalarbetaren.

Fel i ryggen

Någonting gled fel i ländryggen och hon drabbades av svår smärta i ryggen, nacken och huvudet.

Men någon ersättning från Afa, facket och arbetsgivarnas försäkring, fick hon inte. För att det ska klassas som en arbetsplatsolycka måste något oförutsett hända under lyftet. Till exempel om Johanna skulle ha halkat under lyftet, menade Afa. Hon fick nej.

”Skit helt enkelt”

Nu lever Johanna med stödkorsett och kan inte jobba kvar på boendet.

– Min livskvalitet har blivit skit helt enkelt, säger hon.

Kommunalarbetaren och Dagens Arbete har granskat försäkringsbolaget Afa och kommit fram till att bara en liten del av dem som anmäler en arbetssjukdom får sin skada godkänd. 1990 var det 72 procent som godkändes. 2014 var det tre procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.