Expertens råd mot stalkers: ”Det bästa är att ligga lågt”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals sms, anonyma telefonsamtal och ovälkomna besök. För den som utsätts för stalkning är obehaget stort och situationen kan också bli farlig.

Det finns flera orsaker till att någon utsätter andra för obehag och hot genom ihärdiga och upprepade kontakter. Det vanligaste är att offret och gärningsmannen känner varandra.

2006 skrev Brottsförebyggande rådet, BRÅ en rapport om stalkning på uppdrag av regeringen. Rapporten innehöll bland annat en undersökning, som visade att 9 procent av befolkningen upplevt att de utsatts för liksom att  gärningsman och offer i de flesta fall är bekanta. Trots att rapporten gjordes för tio år sedan, anser BRÅ att siffrorna fortfarande är relevanta. 

Olika typer

Det finns också olika typer av stalkers och flera orsaker och händelser som kan trigga igång ett farligt beteende, säger Fredrik Hedén, överläkare och rättspsykiatriker.  

– Det kan handla om psykossjukdomar, som schizofreni. Personen får en fix idé om att de har en anknytning till någon, men det kan också handla om före detta partners som inte kan släppa taget. Personernas beteenden kan vara lika, men riskerna är olika, säger Héden.  

– Det kan också handla om personer med funktionsnedsättningar inom autismspektrumet, där personen helt enkelt inte förmår att läsa av sociala koder och signaler, fortsätter Hedén.  

Trots att riskerna att råka illa ut ser annorlunda ut, ska man alltid ta händelser på allvar. Den farligaste gruppen utgörs enligt Fredrik Hedén av personer som den utsatte haft en relation med.  

– Risken för våld är en före detta partner man har haft sex med, men det finns inga ofarliga stalkers. 

Ligg lågt

För den som råkar ut för stalkers så råder Fredrik Hedén den utsatta att göra så lite som möjligt. Att konfrontera en stalker kan vara farligt, eftersom det kan trigga igång gärningsmannen ytterligare.  

– Man ska inte ge någon respons och göra så lite som möjligt. All form av respons kan rättfärdiga beteendet. Det som fungerar bäst är att hålla distans, säger Hedén.  

Fakta

Praktiska råd

* Polisanmäl de händelser du råkat ut för.

* Dokumentera alla kontakter och händelser som skett. Spara till exempel sms, telefonmeddelanden, e-post och brev.

* Berätta för personer i din närhet att du känner dig utsatt. 

* I början är det viktigt att vara tydlig med att du inte önskar kontakt med gärningspersonen. Undvik därefter all kontakt med gärningspersonen, eftersom även avvisanden kan leda till motsatt önskad effekt.

* Ändra dina vardagsrutiner: gå nya vägar, ändra dina tider, handla i nya butiker. Det kan också vara bra att byta telefonnummer och e-postadress. Var försiktig med all användning av internet, se till exempel över dina säkerhetsinställningar om du använder sociala nätverk.

* Du har möjlighet att ansöka om kontaktförbud hos polisen.

källa: polisen.se

Så säger lagen

Stalking är numera brottligt i Sverige. Straffet kan bli upp till fyra års fängelse. Tidigare hade den som utsatts bara kunnat anmäla varje enskilt brott som hot eller misshandel, men nu samlas upprepade trakasserier under en benämning. '

De brottsliga handlingarna måste bestå av någon eller några av följande brott: misshandel, olaga tvång, olaga hot, hemfridsbrott eller olaga intrång, ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse eller försök till skadegörelse och överträdelse av kontaktförbud. Var och en av brotten ska vara en del i en upprepad kränkning av den utsattas integritet.

Källa: TT/Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.