Leif GW Persson föreslår att vissa av polisens uppgifter läggs ut på privata företag – och får tummen upp av Polisförbundet. Foto: SVT/TT

Facket positivt till privata företag inom polisen

Uppdaterad
Publicerad

Leif GW Persson drog till med det oväntade förslaget om att konkurrensutsätta polisen – och får tummen upp av Polisförbundet. – Poliser ska ägna sig åt polisarbete, säger 1:e vice ordförande Anna Nellberg.

I SVT:s Veckans Brott kom Leif GW Persson med en lösning på den upplevda ineffektiviteten inom polisen. GW menar att det bästa för att få fart på verksamheten är att konkurrensutsätta svensk polis och låta privata företag få sköta delar av polisarbetet. Det är redan så att traditionellt polisiära uppgifter har tagits över av bevakningsbolag, tillägger GW.

Finns redan i dag

Förslaget är ingen dum idé, tycker Polisförbundets 1:e vice ordförande Anna Nellberg.

– Vi är redan konkurrensutsatta i dag. Till exempel har vi ordningsvakter i tunnelbanan och arrestbevakningen på polisstationerna görs redan i dag av privata bolag, säger hon.

– Vi kan instämma i att det kan vara möjligt på andra områden som transporter av frihetsberövade till exempel. Eller handräckningsärenden där man assisterar psykvården med transporter till psykakuten, fortsätter Anna Nellberg.

Tydliga regler

Hon betonar att de privata bolagens uppgifter måste vara tydligt reglerade.

– Våldsmonopolet måste ligga på så få händer som möjligt. Uppgifter där det krävs polisutbildning ska utföras av poliser och inga andra.

”Ingen taxi”

Men det handlar också om att låta poliser få syssla med polisarbete menar hon.

– Poliser ska ägna sig åt det polisarbete som vi är ålagda att göra. Det är ingen hemlighet att polisen har kraftig resursbrist. Då kan man ta hjälp av antingen civilanställda eller i viss mån privata säkerhetsföretag när det är möjligt, säger Anna Nellberg.

– Till exempel när det gäller transporter av frihetsberövade, eller när man assisterar psykvården. Polisen är ingen taxiverksamhet.

Ygeman kritisk

Inrikesminister Anders Ygeman (S) är dock kritisk till Leif GW Perssons förslag.

– Polisen är garanten för ordning och säkerhet i samhället. Jag tror inte på privata vinstdrivande poliser eller konkurrensutsättning. Samhällets våldsmonopol ska inte privatiseras, skriver han i en kommentar till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.