”Flyktingars resor SJ:s egen sak”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler asylsökande kommer till Finland som nu kritiserar Sverige för att SJ slopat kravet på id-handlingar för människor på flykt. Men migrationsministern uppmanar i stället grannlandet att ta ett större ansvar i krisen.

Hundratals flyktingar passerar dagligen gränsen mellan Sverige och Finland. Det är fler än någonsin tidigare och frågan kom upp i samband med EU:s inrikesministermöte i måndags.

– SJ:s praxis för flyktingars resor är bolagets egen sak, säger migrationsminister Morgan Johansson.

Flyktingkrisen i Europa

SJ:s agerande har kritiserats i Finland där inrikesminister Petteri Orpo (Saml.) klagat över att SJ har slopat kraven på id-handlingar vid köp av elektroniska biljetter. Reglerna infördes för att förhindra att biljetterna kopieras, men vid köp av dyrare biljetter över disk finns inga id-krav.

– Det finns inget lagkrav på att man måste ha identitetshandlingar när man reser med tåg. Vi vill inte sälja de allra dyraste biljetterna till dem som har allra minst och har därför ändrat våra rutiner, säger Monica Berglund, kommunikationsdirektör vid SJ.

Morgan Johansson uppmanade Finland tar ett större ansvar.

– Det här är ett exceptionellt läge. Det betyder att alla länder ska göra vad de kan för att lösa krisen. Jag tycker att också Finland har råd att ta mer ansvar i krisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet