Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin Foto: SVT

Gustav Fridolin ber partiet om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets ledare Gustav Fridolin ber i dag om ursäkt efter de senaste dagarnas turbulens i partiet. Partiet har inte klarat av att ta hand om kulturkrockar, säger Fridolin i SVT:s Aktuellt. Han tar avstånd från sina försök att förklara turerna – men fortsätter stå upp för den avgångne bostadsministern Mehmet Kaplan.

– Här kommer man hit för att förklara och så klantar man till det ännu mer, jag vill verkligen be om ursäkt till alla miljöpartister som fått det ännu jobbigare, säger Fridolin om sin medverkan i Gomorron Sverige i morse.

– Den information jag hade om Yasri Khan var att han var en respekterad medlem i Upplands Väsby av kvinnor och män, jobbade bra och att det var därför valberedningen föreslog honom, och därför reagerade jag inte som jag borde ha gjort när jag visste hur han hälsade, upprepar han.

MP-krisen

Fridolin har under dagen fått skarp kritik från sitt eget parti men också från statsminister Stefan Löfven efter att bland annat ha sagt att han inte förstod hur kränkta kvinnor blev när partistyrelseledamoten Yasri Khan inte ville ta dem i hand. Flera inom partiet talar nu om toppstyrning, bland dem partiets bistånds- och säkerhetspolitiske talesperson Pernilla Stålhammar.

Klarade inte hantera ”kulturkrockar”

Miljöpartiet kallar sig ett feministiskt parti, och att Fridolin som ledare för detta inte förstått att kvinnor blir kränkta av att inte bli tagna i hand, förklarar han med att man inte klarat av att hantera ”kulturkrockar”.

– Vi är ett femistiskt parti och vi är ett parti som är för mångfald, och i detta har det uppstått kulturkrockar som vi inte riktigt klarat av att hantera.

MP är inne i en ”väldigt svår situation”, säger Fridolin, där partiet ifrågasätts för vad man är och vad man står för. Han medger att man missat en del av den debatt om extremism som pågått, men inte att man varit naiva.

– Vi är inte och har aldrig varit en hemvist för extremister. Alla är välkomna till Miljöpartiet, men alla värderingar är inte välkomna.

Tror fortfarande på Kaplan

Fridolin hamnade i blåsväder efter sitt uttalande i Gomorron Sverige bara kort efter att ett av partiets tunga namn, Mehmet Kaplan, avgått som bostadsminister sedan det avslöjats att Kaplan umgått med företrädare för bland annat turkiska nationalister. I Aktuellt säger Fridolin att det inte längre fungerade att ha Kaplan som minister – men att han själv fortfarande tror på honom.

– Det skulle vara den enklaste sak i världen att bara ta min hand i från honom. Men att för den sakens skull dra slutsatsen att han inte är en demokrat och en humanist – det kommer jag inte att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet